prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Okrugli stol Festivala prava djece

Učenica Industrijske strojarske škole, Lana Jakirčević, sudjelovala je kao panelistica na okruglom stolu Festivala prava djece.

Učenica donosi i dojmove: “Bila sam ponosna što mogu sudjelovati na događaju u kojem učenici otvoreno govore o svojim životima i doživljajima tijekom odrastanja i školovanja. Bilo mi je zanimljivo čuti iskustva drugih jer mi je to dalo osjećaj da nisam sama i jedina koja proživljava slične osjećaje i događaje. Voditelj je bio vrlo ugodan tako da sam, unatoč tremi, uspjela reći ono što sam mislila i dati gledateljima uvid u ono što mi mladi proživljavamo”.

Osim nje sudjelovali su i: učenica osnovne škole i autorica filma o mentalnom zdravlju iz Male Subotice, učenik privatne gimnazije iz Zagreba te protagonist jednog od filmova, učenica članica žirija i ambasadorica UNICEF-a, psiholog i psihoterapeut Mihael Kozina te predsjednik udruge Alternator Domagoj Morić.

Festival prava djece održava se od 2009. godine, a nastoji zagovarati i educirati  o potrebama i problemima. Tako Festival prikazuje filmove čiji su autori u najvećem broju djeca i mladi. U sklopu Festivala djeca i mladi mogu sudjelovati i na raznim događanjima poput radionica. Ovogodišnji 14. Festival u središte stavlja mentalno zdravlje djece i mladih putem filmova koje su djeca i mladi samostalno snimili te radionica, rasprava i spomenutog okruglog stola.

Glavne ideje koje su mladi izrekli tijekom okruglog stola: “Nađite ono što volite, ne trebate u svemu biti dobri, postoji i ono u čemu nismo i to treba prihvatiti. Razvijajte svoje dobre strane”; “Mladi se najviše bore s osjećajem neprihvaćenosti i odbačenosti, izoliranosti. Često se to sve povezuje sa samima sobom, a zapravo slika koju zlostavljač ima o nama nema veze s nama”; “Nitko ne može ući u moju glavu, nitko meni ne može reći kakva sam zapravo. Ja imam svoju sliku o sebi koju nitko ne može narušiti”.