prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni dan žena

Tom prigodom, učenici osmih razreda OŠ “August Šenoa” iz Osijeka, pod vodstvom svojih učiteljica njemačkog jezika Anele Pejić i hrvatskog jezika Marine Bubalo, u sklopu eksperimentalnog programa Cjelodnevna škola, obilježili su Međunarodni dan žena.

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Toga dana ističe se ravnopravnost žena i muškaraca. Dan žena prvi put je obilježen 1909. u SAD-u, a tijekom sljedećih sto godina postao je i dio kultura većine drugih zemalja pa tako i Hrvatske. 

Nakon uvodnog predavanja učiteljica o važnosti žena u društvu, učenici su na korelacijskim nastavnim satima istraživali podatke o značajnim ženama kroz povijest, s posebnim naglaskom na slavne žene iz engleskog, hrvatskog i njemačkog govornog područja (Berta Benz, Marija Terezija, Marie Curie, Jelena slavna, Marija Jurić Zagorka, Amelia Earhart, Ada Lovelace, princeza Diana…). Izrađivali su lik žene od stiropora te ju ukrašavali prethodno izrađenim leptirima od kolaž papira na kojima su zapisivali imena žena i njihova postignuća kroz život, pisali su pjesme posvećene svim ženama te su izrađivali plakate koji krase školski pano. Žene su tijekom povijesti često bile zanemarivane i zaboravljene te je Dan žena idealna prigoda za odati im počast i dodatno naglasiti njihovu ulogu koja je utkana u same temelje društva.

Ovim su radionicama učenici obradili međupredmetne teme “Učiti kako učiti” te su ostvarili sljedeća odgojno-obrazovna očekivanja:

  • uku A.3.1. Učenik samostalno traži nove informacije iz različitih izvora, transformira ih u novo znanje.
  • uku A.3.3. Učenik samostalno oblikuje svoje ideje i kreativno pristupa rješavanju problema.