prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ambasadori Europskoga parlamenta EBŠ-a u Strasbourgu

U razdoblju od 6. do 9. lipnja 2022. godine, ambasadorice Europskoga parlamenta Ekonomsko-birotehničke škole boravile su u Strasbourgu s još 33 učenika i nastavnica šest hrvatskih škola (iz Petrinje, Pule, Splita, Velike Gorice, Čakovca i Konjščine). Ondje je organiziran posjet Europskome parlamentu te (peti) sastanak sa zastupnikom u EP-u Predragom Fredom Matićem i učenicima partnerskih škola iz Njemačke u okviru projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih.

Na poziv zastupnika u Europskome parlamentu Predraga Freda Matića, škola je postala dijelom projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih, koji obuhvaća 10 škola iz Hrvatske (izabranih po kriteriju uspješnosti u programu Škola ambasador Europskoga parlamenta/EPAS). “Cilj je projekta da mladi iz Hrvatske dobiju glas na europskoj i nacionalnoj razini te da Europska godina mladih ne (p)ostane floskula”, objasnio je zastupnik, a njegov je zadatak zagovarati provođenje promjena koje učenici žele. U suradnji sa školama zastupnik će raditi na kreiranju sveobuhvatnoga rješenja za mlade. “Kroz mentorstvo i aktivne debate među mladima i s mladima, izradit će se jedinstveni dokument koji će se tiskati i proslijediti na sve relevantne dionike u Hrvatskoj i Europskoj uniji…” (Izvor)

Prvi je sastanak predstavnika 10 škola sudionica projekta održan u zagrebačkome hotelu Sheraton, 11. ožujka 2022. godine; školu su predstavljale mlađa ambasadorica Ema Tomašić (2. e) i prof. Opačak. Učenica navodi sljedeće: “Svaki je učenik-predstavnik izvukao papirić s jednom od 10 tema koju će njihova škola obraditi i predstaviti na završnome projektnom događanju u rujnu 2022.. Teme su brojne – od obrazovnih izazova, položaja mladih na tržištu rada, stambenoga zbrinjavanja, socijalne i političke uključenosti… do kulturno-sportskih aktivnosti za mlade, zelenih politika i međugeneracijske solidarnosti… Sve su teme zanimljive i izazovne, a posebno mi se sviđa tema na kojoj ćemo mi raditi – EU na lokalnoj i nacionalnoj razini: vizija za budućnost. Dobili smo priliku napraviti promjenu i vjerujem da ćemo dati sve od sebe te ju u potpunosti iskoristiti. Više podataka o sastanku dostupno je na mrežnoj stranici škole ovdje.

U petak, 8. travnja 2022. godine, na istome je mjestu održan drugi sastanak, na kojemu su sudjelovale ambasadorice Ema Tomašić i Sanda Kovačić, prof.. Više podataka o sastanku dostupno je ovdje.

U četvrtak, 12. svibnja 2022. godine, na digitalnoj platformi Zoom održan je treći sastanak s timom zastupnika. 11 mlađih ambasadora EP-a, učenika škole, u pratnji dviju starijih ambasadorica (prof. Kovačić i Opačak), imalo je priliku predstaviti svoj doživljaj teme koja im je dodijeljena i osmišljeni put do (nadaju se ne samo) idejnoga rješenja problema. Više podataka o sastanku i njihovoj temi dostupno je ovdje.

U srijedu, 18. svibnja 2022. godine, na digitalnoj platformi Zoom održan je četvrti projektni sastanak. Osim ambasadora EBŠ-a i članova tima zastupnika Matića, sastanku su prisustvovali g. Tino Kunert, asistent njemačke zastupnice u EP-u Petre Kammerevert, te učenici i nastavnici Gymnasium Norfa, partnerske škole iz Njemačke. Povezivanjem učenika iz Hrvatske i Njemačke, koji će zajedno raditi na istoj projektnoj temi – EU locally & (inter)nationally, projekt je dobio međunarodnu dimenziju. Više podataka o sastanku dostupno je na mrežnoj stranici škole ovdje.

Na kraju treće (školske) godine sudjelovanja u programu EPAS, EBŠ se može pohvaliti iznimnim rezultatima. Ove su godine učenici i nastavnici proveli 65 aktivnosti i dobili pohvale tijekom evaluacijskoga razgovora; službeni rezultati evaluacije očekuju se u rujnu. Napokon, dogodilo se i ono što učenici i nastavnici godinama čekaju – ambasadori su posjetili instituciju koju predstavljaju, čije ime u svojoj tituli s ponosom nose…

U ranim jutarnjim satima, u ponedjeljak, 6. lipnja 2022. godine, četiri mlađe ambasadorice – Lorena Čolak, Marija Obrovac, Ema Tomašić i Doris Živković, u pratnji prof. Opačak, autobusom su se uputile u Zagreb, odakle su, s učenicima i nastavnicama šest partnerskih škola te predstavnicima tima zastupnika Matića, otputovale u posjet Europskome parlamentu u Strasbourgu.

Putovanje je, iako dugo, bilo veoma lijepo i zanimljivo. Prvo je odredište bio prekrasni njemački gradić Ulm. Tijekom 15-satnoga putovanja učenici i nastavnici nisu se samo družili i spavali. Radionicu o građanskim pravima za sve putnike (pa i branitelje koji su se pridružili putovanju), pripremila je i moderirala Tanja Černeka, prof. geografije u Gimnaziji Pula.

Pejzaži zemalja koje su proputovali (Slovenija, Austrija i Njemačka) oduzimaju dah… A Francuska? Ako je suditi po “Petite Franceu (Maloj Francuskoj)”, živahnome pitoresknom turističkom središtu Strasbourga, poznatom po popločenim ulicama, kanalima i dobro očuvanim kućama s drvenim okvirima, Francuska je neopisiva, “magnifique”…

Drugi je dan (7. lipnja 2022. godine) započeo obilaskom dijela Strasbourga u kojemu su smještene europske institucije – Europski sud za ljudska prava i Europsko vijeće – uz predah od (pro)ljetnih vrućina u Parku naranči (Parc de l’Orangerie). Potom je upriličen posjet Europskome parlamentu, gdje je sudionike posjeta ugostio zastupnik Matić. Nakon ručka u parlamentarnoj kantini za posjetitelje organizirano je interaktivno predavanje o Europskoj Uniji, tijekom kojega su mlađi ambasadori mogli usvojiti i utvrditi znanja o povijesti i vrijednostima EU-a, trodiobi vlasti i djelokrugu europskih institucija te dužnostima europskih zastupnika. Najzanimljiviji je svakako bio odlazak na javnu galeriju te prisustvovanje plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta.

Uslijedio je susret s njemačkom zastupnicom u EP-u Petrom Kammerevert te učenicima i nastavnicima njemačkih škola-partnerica u projektu Budućnost Europe. Učenici EBŠ-a i Gymnasium Norfa podijelili su svoje ideje i iznijeli očekivanja vezana za projekt i temu na kojoj zajedno rade, nakon čega su razmijenili kontakte kako bi mogli nastaviti suradnju. Drugi je dan završio prekrasnom šetnjom centrom Strasbourga, uz kavu u (ambasadoricama omiljenom) Starbucksu, te zajedničkom vožnjom hrvatskih ambasadora EP-a na panoramskome kotaču u blizini hotela…

Treći dan bio je rezerviran za obilazak Strasbourga. Teško je izdvojiti najljepše – obilazak katedrale Notre Dame de Strasbourg, šetnju gradskim uli(či)cama, trgovima i parkovima posutim cvijećem, Batorama vožnju brodom ispod mostova (koji pričaju čudesne priče) kanalima na rijeci Ill, uz zanimljivu turističku shemu koja je učenice (hotelijersko-turističkoga smjera) poučila mnogo toga o gradu…

U drugome dijelu dana učenice su se ponovno susrele s projektnim partnerima iz njemačke škole… u PerloDrinku, uz Bubble tea… Svi su zajedno detaljnije porazgovarali o projektu i predložili moguća rješenja njihova problemskog zadatka. Učenice zajednički zaključuju: “Nismo se osjećali kao da radimo, već smo se zabavili i u isto vrijeme koristili engleski jezik… i malo njemačkoga, pa i hrvatskoga… Također smo razgovarali o razlikama u njihovoj i našoj školi, načinu obrazovanja i prilikama za mlade u Hrvatskoj i Njemačkoj”.

Posjet Strasbourgu završio je zajedničkom večerom svih učenika i nastavnika, hrvatskih i njemačkih, te članova timova dvoje zastupnika u EP-u u pivnici u centru grada.

“Tijekom ovoga putovanja shvatili smo što zaista znači biti ambasador(ica) Europskoga parlamenta, što je iza titule koju ponosno nosimo. Svjesni smo svoje odgovornosti – da učimo i djelujemo. Zahvalni smo na prilici da predstavimo sebe, svoje roditelje, školu, županiju… U zajedništvu s hrvatskim i njemačkim ambasadorima iskoristili smo svaki trenutak na najbolji mogući način”.

Već tri su godine na Facebooku, gdje redovito diseminiraju sve aktivnosti i rezultate u programu EPAS. Pratite li stranicu Ekonomsko-birotehnička škola – škola ambasadorica EP-a?? Od 5. lipnja 2022. škola ima i profil na Instagramu. Zapratite ih – @epas.ebssb!“