prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ambasadori mira

U Osnovnoj je školi Ivana Mažuranića u Vinkovcima u srijedu, 12. rujna, započeo trodnevni projektni sastanak na kojem sudjeluju učitelji, predstavnici škola partnera iz Italije, Grčke, Rumunjske, Francuske, Finske i Hrvatske.

Podsjetimo, projekt Ambassadors for peace jedan je od projekata koji se provode u okviru programa Erasmus+ kojeg financira Europska unija, a u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe EU. Osnovni je cilj projekta naučiti učenike koji pohađaju škole partnere u projektu da su oni ti koji trebaju biti promjena koju žele vidjeti u svijetu prema riječima Mahatme Gandhija čija je poznata ečenica ujedno i misao vodilja projekta.

Projekt nastoji učenike, učitelje, ali i lokalne zajednice u kojima djeluju škole uključene u projekt osvijestiti o značenju mira za svakodnevni život. Projekt se bavi pitanjima postizanja mira na tri razine: mir sa samim sobom, mir u odnosima s drugima i mir u odnosu s prirodom. Projektnim aktivnostima nastoji se osposobiti učenike za lakše suočavanje s izazovima suvremenog življenja koji bi mogli utjecati na njihovo samopouzdanje, sliku o samima sebi i odnose s drugim ljudima; učenici također promišljaju ekološka pitanja, pogotovo u svom najbližem okruženju, a bave se i problemima suvremenih ratnih zbivanja nastojeći otkriti uzroke te ponuditi rješenja koja ne uključuju sukobe. Ne treba posebno naglašavati kolika je odgojna važnost ovog projekta za učenike svih uključenih škola, no to nije jedina prednost sudjelovanja u ovom i sličnim projektima – učenici, radeći na projektu, šire kulturne horizonte, razvijaju vještine govorenja i pisanja materinjim i engleskim jezikom, postaju medijski pismeniji te uspostavljaju kontakte sa svojim vršnjacima u brojnim europskim zemljama.

Sastanak u Vinkovcima bavit će se najprije osvrtom na aktivnosti u protekloj godini kroz analizu postignutih rezultata i utvrđivanjem onoga na čemu se, eventualno, treba bolje poraditi u sljedećoj godini. Tema drugog dana projektnog sastanka je planiranje aktivnosti do kraja godine, a posljednji će dan projektno g sastanka tema biti priprema polugodišnjih upitnika kojima će se procijeniti utjecaj projekta na školsku zajednicu do sada. Vinkovački će gosti uz rad na projektu moći uživati i u posebnoj atmosferi Vinkovačkih jeseni, nadamo se da će i to doprinijeti pozitivnim dojmovima koje će ponijeti iz Slavonije.