prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Betlehem uz betlem

Učenici Osnovne škole “Dr.Stjepan Ilijašević” Oriovac i PŠ “Slavonski Kobaš” vođeni božićnim duhom i učiteljicama Slađanom Kristek i Antonijom Jagodar ukrasili su učionicu uz blagdan Božića.

Misao vodilja Maloga princa da se “samo srcem dobro vidi”, zaživjela je u svakoj ideji bez velikog troškovnika. U realizaciju toplog razrednog kutka uključili su se i roditelji darujući “betlem” ( smreku, božićno drvce). Prema uzoru naših predaka, učenici su na satu razrednika uz međupredmetnu temu Održivog razvoja izradili božićne ukrase od suhih hortenzija i čahura domaćeg maka. Ako japanska kultura cijeni svoje ikebane, kobaške ikebane dobile su novu dimenziju i cilj.

Učenici su naučili reciklirati, kreirati i odbačeno učiniti lijepim i vrijednim. Ponovno su naučili da i malo, zaista, puno znači ako srcem dobro vidimo. Božićnim pripremama prethodilo je i obilježavanje Svjetskog dana ljubaznosti. Četiri male čarobne riječi: molim, hvala, izvoli, oprosti bile su uvertira u aktivnosti koje promiču kulturnu komunikaciju, bonton, toleranciju, empatiju i sve duhovne vrednote na kojima se temelje kvalitetni međuljudski odnosi. Aktivnost darivanja “tajnog prijatelja” ponovno je potvrdila da smo sretniji kad pružamo, a ne samo primamo.

Učenici su ciljano širili val ljubaznosti na materinjem i njemačkom jeziku uz pisanje poruka koje promiču samo lijepe riječi. Ideja je da ljubaznost zaživi kao svakodnevni oblik komunikacije te da se iskorijeni sve negativno što potiče sukobe. Ljubazne riječi iz iskrenog srca širili su u školi, bližem i širem okruženju i vjerujemo da smo bar malo naučili da  otvaraju sva vrata – izrečene na mjesnom kobaškom govoru ili njemačkom jeziku.