prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Bijeg od jakog sunca: Zabavne igre u dnevnom boravku

Koliko god djeca voljela ljeto, teško im pada vremenski period od 11-16 sati kada je nepoželjno, čak i neizdrživo biti vani, tj. na suncu. S obzirom na ljetne praznike, ako su ostali kod kuće, najvjerojatnije će vrijeme provoditi ispred televizora ili računala.

Iz tog razloga donosimo vam nekoliko igara kojima ćete ih, ne samo zabaviti, nego i malo prodrmati i fizički aktivirati.

 

Rekreativno slušanje priče

Dozvolite djeci da izaberu knjigu koju žele da im čitate, a vi izaberite riječ na koju će se oni ustajati i sjedati svaki put kada je čuju tijekom priče. Priču mogu čitati i djeca naizmjence, a ostali su u izazovu jer tko zadnji reagira – ispada iz igre.

 

Oponašanje životinja

Na papiriće ispišite imena raznih životinja, domaćih i divljih, koja vam padnu na pamet. Sve ih ubacite u zdjelu, te neka svatko izvuče jednu koju će oponašati, dok ostali pogađaju. Kako bi bilo zanimljivije i malo teže, pokušajte igrati bez oponašanja zvukova njihova glasanja.

 

Plesno smrzavanje

Pripremite nekoliko plišanih igračaka, raščistite „plesni podij“, odaberite veselu glazbu i spremni ste za sljedeću igru. Jedna osoba je Gospodar glazbe, tj. pokreće i zaustavlja glazbu, dok ostali plešu dok se čuje pjesma. U trenutku kada ona prestaje plesači se „zamrzavaju“. Tko se prvi pomakne, dobiva plesnog partnera, tj. plišanca s kojim mora nastaviti ples. Igra traje sve dok svi plišanci ne uđu u igru, a zatim oni koji se pomaknu uzimaju igračke od protivnika. Pobjednik je onaj tko prvi ostane bez ijednog partnera za ples!

 

Obojani puteljak

Za ovu će vam igru trebati kolaž papir ili stari ručnici u boji. Uposlite dijete da kroz kuću postavi „puteljak“ od odabranog materijala. Upozorite ga da ne postavi, recimo, tri lista crvenog papira jedan za drugim. Nakon što je igra postavljena, izazovi su: Može li iz jedne u drugu sobu prijeći hodajući samo po jednoj boji? Može li s jednog kraja kuće doći na drugi koristeći samo dvije boje? Može li prethodne izazove izvesti na sve četiri ili na samo jednoj nozi?

 

Odbojka balonom

Da, u pravilu odbojka zahtjeva više od jedne osobe, ali ne ako dijete proba ovu verziju. Vi mu napušite balon, a dijete će igrati na obje strane. Na sredinu „terena“ postavite stolicu ili fotelju kao liniju i zabava može početi. Neka pokuša trčeći na obje strane terena postići rezultat od 21, što je i inače pobjednički rezultat u odbojci.

 

Puzanje s pamučnim vaticama

Na pod jedne sobe prospite hrpu pamučnih vatica, a na podu druge sobe postavite praznu zdjelu. Postavite štopericu na 4 minute i dajte djetetu žlicu pomoću koje, puzajući, mora sve vatice iz jedne sobe spremiti u posudu u drugoj sobi. Pamučne su vatice tako lagane da će mu letjeti na sve strane ako nije oprezno, ali kada nakon nekog vremena uspije, izazovite ga da isti izazov obavi za svega 3 minute.

 

Ogledalo, ogledalce

Stavite dvoje djece jedno nasuprot drugome i dogovorite se tko je „original“, a tko „ogledalo“. Cilj igre je da „ogledalo“ čim vjerodostojnije oponaša „original“ sa svim mimikama, gestama i pokretima ruku i nogu.

 

Probuši balone

Zavežite balon za desnu nogu svakog igrača i osigurajte dovoljno velik prostor za ovu igru. Cilj je da se gazeći probuše baloni suparnika. Ovo će biti glasna i divlja zabava. (Ne zaboravite djecu upozoriti da nakon igre pokupe komadiće probušenih balona s poda, jer predstavljaju opasnost od gušenja za one najmanje.)

 

Šetnja u paru

Izvucite loptu za plažu ili napušite balon. Neka djeca stanu jedno pored drugog, a između njihovih bokova neka se stisne lopta ili balon. Sada ih pošaljite da se prošetaju preko cijele sobe bez da im lopta padne. Ako im ona padne, moraju se vratiti na početak i ponovno pokušati. Ako imate više lopti i djece, igra će biti još zabavnija. Što je više igrača u liniji, bit će teže, ali i zabavnije.

 

Transport krumpira

Imate djecu koja se vole natjecati? Postavite im ovu utrku! Na kraju prostorije na podu postavite prazne tegle, a startnu liniju barem 15 koraka dalje. Izaberite za svako dijete krumpir podjednake veličine. Cilj igre je da pokušaju krumpir ubaciti u teglu noseći ga preko sobe među koljenima. Ako im on ispadne, moraju se vratiti na startnu liniju i pokušati ponovo.

 

Članak autorice Mateje Krizmanić je prenesen sa stranica Klinfo.hr