prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Bolji zajedno u OŠ Župa dubrovačka

U OŠ Župa dubrovačka, u Mlinima pokraj Dubrovnika, upravo je završen prvi Erasmus+ projekt koji je trajao 15 mjeseci, od rujna 2021. do prosinca 2022. godine.

Projekt pod nazivom “BETTER TOGETHER” stavlja učenika u središte svakodnevnog života škole dajući mu aktivnu ulogu u predlaganju, pripremanju i provođenju školskih aktivnosti: http://https://youtu.be/Nmh2noWQwIg.

Projektni se tim sastojao od četiri učitelja i ravnatelja te članova Vijeća učenika, predstavnika svih razrednih odjela od prvog do osmog razreda. Kroz tjedne sastanke i različite projektne aktivnosti učenici su imali priliku učiti o temeljnim europskim vrijednostima (kao što su demokracija, tolerancija, jednakost), osvijestiti pojam aktivnog građanstva, razvijati smisao za inicijativu, komunicirati na stranim jezicima surađivajući s vršnjacima iz drugih europskih škola, upoznavati druge kulture, čuvati svoju baštinu, koristiti IKT, kritički razmišljati te razvijati suradničke vještine poštujući različitosti.

Pohađanjem strukturiranih tečajeva u inozemstvu učitelji su imali priliku steći znanja i vještine poučavanja po principima moderne europske škole i oni kao takvi postali su moderatori aktivnosti društveno korisnog učenja i poučavanja. Tijekom i nakon projekta trudili su se redovito prezentirati i diseminirati naučeno svim zainteresiranim kolegama kao poticaj da se i oni pridruže velikoj Erasmus obitelji.

Također smo se trudili da naš projekt bude što vidljiviji, kroz našu školsku mrežnu stranicu Better Together Google Sites i Facebook stranicu projekta Better Together Facebook Page, a naš rad su redovito pratili i lokalni mediji.

Ravnatelj, kao koordinator projekta, također je pohađao strukturirani tečaj jezika i kulture čime je unaprijedio znanja i vještine potrebne za vođenje ovog i svih budućih projekata. Tako stečeno iskustvo međunarodne suradnje koristi za buduća interkulturna partnerstva i projekte.

Zajedničkim radom ostvarili smo cilj da ovaj projekt stigne do svakog učenika naše škole, a također smo u pojedine aktivnosti uključili i roditelje. Lokalna zajednica se uključuje i promovira kroz aktivnosti očuvanja kulturne baštine našeg kraja. Posebno smo ponosni na prezentaciju običaja vezanih za božićne i uskrsne blagdane koje smo predstavili partnerskim školama.

Evaluacijskim aktivnostima osvijestili smo potrebu i korisnost rada s našim učenicima na svim projektnim temama, a posebno na promicanju tolerancije, poštovanju ljudskih prava i interkulturnoj komunikaciji.

Kroz teme europskih vrijednosti razvijamo svijest o pripadnosti zajedničkom civilizacijskom krugu i stvaramo temelje bolje europske budućnosti. Tako postajemo bolji zajedno – BETTER TOGETHER.

Kao rezultat ovog projekta na mrežnim stranicama OŠ Župa dubrovačka objavljeni su svi materijali Better Together materijali za učitelje koji su nastali u proteklih 15 mjeseci, a mogu poslužiti učiteljima za svakodnevni rad u školi i unapređenje školskog kurikuluma. Također, izvannastavna aktivnost BETTER TOGETHER nastavlja s radom sa starim, ali i novim članovima koji se vesele novim aktivnostima i prilikama za nove međunarodne suradnje.