prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Briga o korisnim kukcima

Zbog sve veće upotrebe pesticida, u prirodi ima sve manje kukaca. Alternativno je rješenje omogućavanje staništa korisnim kukcima kako bi se uspostavio i održao poželjni ekosustav, a to se može postići izradom hotela za kukce. Hotel za kukce omogućuje korisnim kukcima nesmetanu hibernaciju (zimski san) i priprema ih za novi proljetni ciklus.

Gotovi hotel vrtićarci će zajedno s odgajateljicama postaviti u vrt kako bi se u njega mogli nastaniti novi stanari. Cilj ove suradnje je prenošenje znanja i ideja mlađim generacijama, suradničko učenje, razvijanje kreativnosti, mašte, vizualne percepcije i radne sposobnosti, kao i poticanje djece na timski rad, zajedništvo i osjećaj odgovornosti te razvijanje motorike, usavršavanje preciznosti i točnosti u radu. Stjecanje saznanja o osnovnim ekološkim pojmovima, kao i usmjeravanje djece vrtićke dobi na brigu o okolišu.

Učenice zanimanja cvjećar s nastavnicom Kristinom Horvat Vargović iz Industrijsko-obrtničke škole Virovitica održale su radionicu izrade “hotela” za kukce u Dječjem vrtiću Cvrčak u srijedu, 15. rujna 2021. godine. Nastavnica je upoznala djecu o važnosti kukaca i o njihovoj ulozi u organskom vrtu. Organski vrtovi predstavljaju dom brojnim živim organizmima koji sudjeluju u prirodnim i biološkim procesima. Svaka vrsta kukaca ima svoju ulogu u prirodi, čime se održava prirodna ravnoteža i biološka raznolikost. Zbog sve veće upotrebe pesticida, u prirodi ima sve manje kukaca. Alternativno je rješenje omogućavanje staništa korisnim kukcima kako bi se uspostavio i održao poželjni ekosustav, a to se može postići izradom hotela za kukce. Hotel za kukce omogućuje korisnim kukcima nesmetanu hibernaciju (zimski san) i priprema ih za novi proljetni ciklus. Posebno su važni korisni kukci koji smanjuju broj štetnika i bolesti, prirodni oprašivači koji povećavaju prinose i na taj način vraćaju prirodnu ravnotežu i čuvaju biološku raznolikost. Korisni kukci u vrtu su bubamare, soliterne pčele, osolike muhe, zlatooka, uholaže i druge vrste, stoga je nastavnica za djecu pripremila i entomološku kutiju i nekoliko slikovnica i knjiga o kukcima koje su djeca sa zanimanjem gledala i proučavala.

Nakon male škole o korisnim kukcima i uputa kako izgraditi hotel, malene ruke prionule su poslu kako bi što prije izgradili hotel za nove prijatelje u vrtu. U drvene kutije vrtićarci su umetali razni prirodni materijal koji su pripremili s roditeljima i tetama. Pripremili su stare cigle, drvene grane, slamu, kore drveta, komušine, kocenice, češere, suhu travu i lišće jer što su materijali raznolikiji, to će privući više različitih kukaca u hotel. U usmjeravanju postupka popunjavanja hotela pomogle su im učenice Marlena Kovač i Josipa Ribić. Gotovi hotel vrtićarci će zajedno s odgajateljicama postaviti u vrt kako bi se u njega mogli nastaniti novi stanari.