prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Budi internet genijalac: genijalan program o sigurnom korištenju interneta

Brojne odlične ideje i materijale za radionice koje se mogu provoditi u školama povodom Dana sigurnijeg interneta, ali i tijekom cijele školske godine, donosi Googleov program Budi internet genijalac koji u Hrvatskoj provodi udruga Suradnici u učenju.

“Udruga Suradnici u učenju provodi različite programe za podizanje razine osviještenosti o primjerenom, odgovornom i sigurnom korištenju interneta od 2008., a program Budi internet genijalac smo lokalizirali i počeli implementirati 2019. Program se sastoji od različitih aktivnosti koje se nadovezuju na kurikulum Budi internet genijalac, igru Interland i niz obrazovnih sadržaja koje je su mentori udruge pripremili za Hrvatsku. Svake školske godine provode se radionice za učitelje, bilo uživo u školama, bilo online u obliku webinara i tečajeva kojima se učiteljima pokazuje na koje načine mogu implementirati te obrazovne sadržaje i aktivnosti u svojim školama”, kaže Lidija Kralj, voditeljica razvoja u udruzi Suradnici u učenju.

Tijekom školske godine 2021.-2022. udruga je uz podršku Google.org provodila program Budi internet genijalac u 10 osnovnih škola u potresom pogođenom području i na otocima: OŠ Popovača, OŠ Ivana Kukuljevića Sisak, OŠ Mate Lovraka Petrinja, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, OŠ Gvozd, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj, OŠ Petar Lorini Dugi Otok, OŠ Grohote Šolta, OŠ Braća Glumac Lastovo i OŠ Mljet.

RADIONICE ZA DJECU I RODITELJE

U tim školama su, pored edukacija učitelja, organizirane i radionice za djecu i roditelje na kojima su oni zajedno učili kako biti mudri digitalni građani, sigurno se koristiti internetom te pomoći jedni drugima, rješavajući zadatke uz koje su se i dobro zabavili i kvalitetno proveli vrijeme zajedno.

“Pri provedbi programa Budi internet genijalac u Hrvatskoj odlučili smo se posebno posvetiti malim, izoliranim zajednicama na našim otocima jer njima stručnjaci rijetko dolaze, a podrška im je uvelike potrebna. Učenici i  su nas već drugi dan prepoznavali na ulici i komentirali kako su im radionice bile baš fora. Dobar je osjećaj kad možeš sve učenike u školi uključiti u radionice, čuti iz prve ruke kakav je život na otocima, ali i kako će znanje s radionica samostalno upotrijebiti. Iako smo do nekih škola putovali i više od 16 sati, zaista je vrijedilo”, rekla nam je Lidija Kralj.

Radionicu za suradničke aktivnosti roditelja i učenika od 1. do 8. razreda osnovne škole, koja se može provesti u sklopu roditeljskog sastanka, dana otvorenih vrata ili drugih događanja u školi, osmislili su članovi udruge Suradnici u učenju, a materijali s uputama za voditelje radionica, zajedno s radnim listićima i drugim materijalima koji se trebaju ispisati, mogu se besplatno preuzeti na ovoj poveznici.

KURIKULUM ZA OSNOVNE ŠKOLE I EDUKATIVNA IGRA

Na dnu stranice projekta dostupni su za preuzimanje i drugi zanimljivi i korisni materijali za učitelje, učenike i roditelje, a osobito vam skrećemo pozornost na kurikulum Budi internet genijalac iz 2022.

Kurikulum je nastao suradnjom tvrtke Google, organizacije The Net Safety Collaborative, saveza The Internet Keep Safe Coalition (iKeepSafe.org) i neprofitne organizacije Commettee for Children, a za hrvatsku verziju zaslužna je udruga Suradnici u učenju. Uz ovaj kurikulum,  će dobiti kompetencije potrebne za poučavanje osnova digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva te ga mogu korisititi bez dodatne edukacije.

Na početku dokumenta nalazi se Vodič za učitelje, a zatim slijedi niz aktivnosti namijenjenih prvenstvo učenicima od 2. do 6. razreda, podijeljenih u 5 lekcijaDijeli pažljivo (Istražuj mudro), Pazi se prevaranata (Istražuj oprezno), Čuvaj svoje tajne (Istražuj sigurno), Cool je biti dobar (Istražuj ljubazno) i Tko pita ne skita (Istražuj hrabro).

Kroz više od 30 sjajno razrađenih aktivnosti iz kurikuluma učenike se potiče na kritičko razmišljanje dok koriste internetske stranice, elektroničku poštu i druge internetske sadržaje. Također ih se podučava kako se zaštititi od internetskih prijetnji, uključujući nasilje i prevare, kako pametno donositi odluke o tome što, kada, kako i s kime podijeliti na internetu, biti ljubazni i prihvaćati druge ljude na internetu te poštivati svoju i tuđu privatnost, a u nezgodnim situacijama tražiti pomoć od roditelja ili odrasle osobe od povjerenja. Način razmišljanja kakav se potiče ovim programom, odličan je temelj za razvoj brojnih životnih vještina koje će djeci biti korisne i u drugim kontekstima, pored samog korištenja interneta.

Kurikulum prate i prezentacije i plakati te internetska igra Interland koja učenje o digitalnoj sigurnosti i građanstvu čini interaktivnim i zabavnim.

Svi ovi materijali se, osim u školi, mogu korisititi i u obitelji, a dodatno je za roditelje pripremljen Obiteljski vodič za digitalnu dobrobit, koji potiče na promišljanje o uporabi tehnologije i usvajanje zdravih navika u obitelji te roditeljima nudi savjete kako ostvariti interakciju s djecom poštujući njihove interese, postaviti osnovna pravila, pronaći odgovarajući sadržaj te potaknuti djecu da budu sigurni istraživači interneta.

KONFERENCIJA I PREDSTAVA ZA DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Program Budi internet genijalac bit će predstavljen i u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, 7. veljače 2023. na online konferenciji Potraga za boljim internetom. Dva dana kasnije, 9. veljače u kazalištu Trešnja u Zagrebu održat će se premijera predstave Internet genijalci koja je također nastala kao rezultat suradnje udruge Suradnici u učenju i Google.org.

 

Tekst je u potpunosti prenesen s mrežnih stranica Medijska pismenost – abeceda za 21. stoljeće.