prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

CARNET-ovim sustavom do kvalitetnijeg zraka u učionicama

Parmska deklaracija o okolištu i zdravlju ističe kako je potrebno svakom djetetu osigurati zdravu okolinu u svim ustanovama za njegu djece, vrtićima, školama i javnim ustanovama, držeći se pritom Smjernica za kvalitetu zraka Svjetske zdravstvene organizacije.

Ove riječi sadržane u Parmskoj deklaraciji o okolišu i zdravlju pokazuju odlučnost ministara i predstavnika država europske regije SZO-a u namjeri poboljšanja kvalitete zraka kojeg udišu djeca. CARNET svojim sustavom AERO ispunjava upravo taj cilj.

Prema Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. godine, hrvatski osnovnoškolci u školi prosječno provedu ukupno 1.890 sati, što predstavlja više od petine sati u jednoj godini, dok je prosjek u EU školama dvostruko veći. Kao i nastavnici, djeca u školama provode značajan dio vremena, a stanje u učionicama može djelovati pozitivno, ali i negativno na njihovo zdravlje i razvoj, ovisno o parametrima okoline. Jedan od takvih parametara je kvaliteta zraka u učionicama.

Negativan utjecaj ustajalog i nekvalitetnog zraka koji sadrži visoku razinu CO2 dobro je dokumentiran u znanstvenoj i stručnoj literaturi. Pad koncentracije i porast osjećaja umora u ustajalom zraku iskusila je svaka osoba, ali istraživanja koreliraju visoke razine CO2 u zraku s pojačanim osjećajima straha, iritabilnosti i anksioznosti. Posljedice visokih razina CO2 su i lošija obrada informacija, slabija usmjerenost na rješavanje zadataka i manja mogućnost kvalitetnog strateškog razmišljanja. S obzirom na to, ne čude istraživanja koja pokazuju kako učenici postižu bolje ocjene na ispitima iz matematike i čitanja kad ih polažu u učionicama s nižom temperaturom i dobrom ventilacijom. Osim na kvalitetu obrazovanja, ustajao zrak loše utječe i na zdravlje jer povećava vjerojatnost hroptanja i teškog disanja kod djece, bez obzira na njihovu sklonost astmi.

Svjesni tih posljedica, CARNET je pokrenuo AERO – sustav za upravljanje pametnim senzorima koji prati najbitnije parametre kvalitete zraka u učionicama. Sustav se sastoji od senzorskih jedinica instaliranih na zidove učionica koje sve podatke šalju u Cloud te mrežnoj aplikaciji koja omogućava praćenje kvalitete zraka u realnom vremenu. CARNET osigurava besplatan pristup mrežnoj aplikaciji za sve sudionike projekta e-Škole, a senzorske jedince (senzore) škola nabavlja sama. Senzorske jedinice mjere razine relativne vlažnosti, temperature i CO2 u zraku, a u slučaju previsokih vrijednosti, zvučnim signalom obavještavaju učenike i nastavnike da je potrebno provjetriti učionicu.

Uspješnost AERO sustava vidljiva je ispunjenjem cilja kojeg su predstavnici država odredili u Parmskoj deklaraciji. Naime, SZO u svojim Smjernicama preporučuje održavati razinu CO2 ispod 1.000 ppm (eng. parts per million). Da taj cilj nije lagano ostvariti u tipičnim uvjetima pokazuje izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) „Zdravstveno-ekološki čimbenici u osnovnim školama“ izdano 2015. godine. U njemu navode rezultate mjerenja razina CO2 u učionicama diljem RH, a njihov prosjek iznosi 1.944 ppm, gotovo dvostruko više od sigurne količine CO2 prema SZO. S druge strane, učionice u kojima je ugrađen sustav AERO imaju prosječnu razinu CO2 od 841 ppm te zadovoljavaju Smjernice za kvalitetu zraka SZO.

Takvim rezultatom mogu se pohvaliti škole u Hrvatskoj koje su AERO sustav ugradile prije više od godinu dana. Učenici i nastavnici tih škola više ne moraju čekati da zrak u učionicama postane toliko ustajao da je svakome jasno da treba provjetriti učionicu, već imaju senzorske jedinice koje ih zvučnim signalom obavijeste kad je vrijeme za otvoriti prozor i pustiti svježi zrak unutra, što ima pozitivne posljedice na njihove rezultate i zdravlje. S druge strane, takvim sustavom osigurano je da učenici i nastavnici ne otvaraju prozore prečesto.

Iako je takva praksa pozitivna gledano iz perspektive kvalitete zraka, ona je negativna gledano iz perspektive energetske učinkovitosti. Koristeći AERO sustav, oni otvaraju prozore samo kad postoji objektivna potreba za time te na jednostavan način postižu ravnotežu između kvalitetnog zraka i energetske učinkovitosti. CARNET je ponosan da njegov sustav ostvaruje tako dobre rezultate i da uspješno osigurava svojim učenicima i nastavnicima kvalitetniji zrak i zdraviju okolinu, a time i stvara sve preduvjete za pametniju i zdraviju budućnost.

Više informacija o usluzi CARNET AERO potražite ovdje.