prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čuvari baštine

“Tičice lete generacijama” je projekt Osnovne škole Josipa Vergilija Perića u Imotskom koji je odabran na natječaju “Čuvari baštine” Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Projekt “Čuvari baštine” namijenjen je potencijalno darovitim učenicima u umjetničkom i humanističkom području, kao i svim učenicima koji su zainteresirani za projektnu nastavu, interdisciplinarni pristup, suradničko, istraživačko i inovativno učenje. Provodit će se kao aktivnost u matičnim školama, pod vodstvom koordinatora projekta – motiviranog, kreativnog i svestranog učitelja. Projektni plan, aktivnosti i ciljeve projekta “Tičice lete generacijama” razradila je učiteljica razredne nastave Katija Nikolić.  

Pod vodstvom učiteljice Katije Nikolić učenici će nakon provedenih radionica biti sposobni napraviti tičice i baštinsko naslijeđe prenijeti drugima. Ojačati će svoju kreativnost, motoriku, interes za kulturnu baštinu te spremnost za rad u grupi. Proučavati će zanimljivu imotsku tradiciju, a naslijeđe neće biti ugroženo. Učenici će biti uključeni u cijeli proces, koji obuhvaća planiranje rada, nabavu materijala za rad, izradu tičica i promidžbu gotovog proizvoda. 

U gradu Imotskom, na Cvjetnicu se na blagoslov nose maslinove grane okićene bijelim tičicama. Maslina je znak mira, a naše su tičice simbol ljubavi, ufanja, nade i unutarnjeg zadovoljstva. Kako se običaj našeg imotskog kraja ne bi zaboravio i kako bi se nastavila njegovati tradicija i baština, naučit ćemo izrađivati tičice. Postupak je jednostavan, ali zahtijeva puno rada, strpljenja i ljubavi. Ovim dobrim i hvalevrijednim projektom prenijet će se znanja i vještine starijih na mlađe generacije i sačuvati ih od zaborava.  

Projekt će se provoditi tijekom drugog polugodišta u suradnji s profesoricom Ivanom Petričević, voditeljicom kreativne radionice Kreativka i njenim učenicima. Na ovaj način, tradicionalna izrada tičica doći će do većeg broja korisnika, a znanje i umijeće će usvojiti i ostale učiteljice i učenici škole.