prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

„Dan crvenih haljina“ u cvjećarskom praktikumu

Ove godine su se učenice zanimanja cvjećar Industrijsko-obrtničke škole Virovitica po prvi puta uključile u kampanju crvenih haljina kako bi osvijestili i druge učenice da je brinuti o zdravlju – pravilnoj prehrani važno od mladosti, kako bi u zrelijim godinama bile što zdravije.

Na “Dan crvenih haljina” cilj je podići glas i svijest noseći crveno, potaknuti izgradnju zdravih navika i učenje vještina spašavanja života, potaknuti žene da brinu o svom zdravlju, ali i stručnjake u zdravstvu na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

U Hrvatskoj je Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine pokrenulo kampanju “Dan crvenih haljina”. Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života, živosti, ali i upozorenja. Ove godine su se učenici zanimanja cvjećar po prvi puta uključili u kampanju crvenih haljina kako bi osvijestili i druge učenice da je brinuti o zdravlju – pravilnoj prehrani važno od mladosti, kako bi u zrelijim godinama bile što zdravije.

U cvjećarskom praktikumu se od početka školske godine brine o zdravlju učenica, ali i učenika, razgovarajući i educirajući ih o zdravim životnim navikama. Učenice su redovito sudjelovale u raznim radionicama zdrave prehrane, proizvodnje hrane i pripreme zdravih obroka. Prehrana je jedan od najvažnijih i presudnih faktora za psihofizičko i fizičko zdravlje odraslih i djece te bi svakako trebala biti prioritet. Prehrambene navike koje djeca usvoje u djetinjstvu utječu na zdravlje, ali i kakve će prehrambene navike imati osoba tijekom cijelog života. Prehrana izravno utječe na zdravlje, zdrav razvoj, prevenciju bolesti i poremećaja, ali i na raspoloženje. To znači da hrana koju jedemo utječe na to hoće li naši hormoni biti u ravnoteži ili ne. Zato ne treba olako shvaćati prehranu, već pronaći način kako da se djeci usade zdrave navike, što su naše učenice i učenici tijekom proteklih mjeseci i prakticirali kroz međupredmetne teme, Građanski odgoj i izvannastavne aktivnosti s nastavnicom Kristinom Horvat Vargović.

Baš kao što se djecu uči prati zube, pospremati za sobom i lijepo se ponašati, jednaku pažnju zaslužuje i prehrana. Iako djeca znaju odbijati voće i povrće i neke nutritivno bogate namirnice, postoje rješenja kako bi ipak konzumirali cjelovitu hranu. Ponekad je potrebno strpljenje, ali se višestruko isplati. Stoga, dragi naši pratitelji, drage učenice, dragi sugrađani, odjenite nešto crveno i počnite razmišljati o svojim životnim navikama, a mi vam nudimo nekoliko recepata za zdrave obroke koje možete ponijeti sa sobom u školu ili na posao.

Energetske pločice ili kuglice: 100g nasjeckanih orašastih plodova i 100 g mljevenih, 300g okoštanih datulja, 1 žlica kokosovog ulja. Sve zajedno izmiješati u jednoličnu smjesu, ostaviti jedan sat u hladnjaku, potom praviti kuglice ili pločice koje možete dodatno uvaljati u kokos ili mljevene orahe ili sirovi kakao. Mousse od avokada: 1 zreli avokado, 2 zrele banane, 1 žlica meda, 1 žlica kokosovog ulja te bobičasto voće po izboru za dekoraciju. Sastojke staviti u blender i dobro ih sjediniti u kremastu smjesu, zatim naliti u čaše po izboru ukrasiti voćem. Može se konzumirati odmah ili nakon hlađenja. Smoothie: 1 zrela banana, šalica bobičastog voća, 1 žlica meda, 2 dcl vode, sve zajedno miksati u blenderu i nakon toga spremno je za kušanje. Umjesto bobičastog voća može se staviti 100 g špinata ili kelja ili neko drugo voće ili povrće koje volite. Što se tiče smoothija, manje je više.