prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan dječjih knjižnica i kreativnost u knjižnici

Učenici 6. a razreda Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje u Mjesecu školskih knjižnica na molitvenom danu „Milijun djece moli za mir“ posjetili su školsku knjižnicu.

Tom prigodom školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić priredila je za njih kreativnu radionicu – izrada taktilnih slikovnica o prijateljstvu. Školske knjižnice su neiscrpna vrela znanja i informacija, zabave i druženja, koja idu ukorak s vremenom.

Učenici su bili podijeljeni u dvije skupine i izrađivali slikovnicu po poznatoj basni „Lav i miš“, koja govori o prijateljstvu lava i miša. Svi su zajedno surađivali i pomagali jedni drugima, upotrijebili sve materijale  i napravili dvije taktilne slikovnice. Taktilna slikovnica u osnovi je namijenjena slijepoj i slabovidnoj djeci, ali izaziva veliki interes te otvara mnoga pitanja i kod videće djece. Taktilna slikovnica potiče razmišljanje, jača emocionalne i socijalne vještine te uživljavanje u iskustva drugih i može poslužiti i kao motivacija za razgovor o problemima s kojima se djeca susreću u svom svijetu. Prikladna je za razgovor o različitim emocionalnim stanjima, prijateljstvu i vlastitoj dobrobiti.

Neki od preporučenih materijala u izradi taktilne slike: rebrasti karton (ljepenka), pjenasta spužva, hammer papir, vuna, filc i druge tkanine, spužva, brusni papir, krep papir, kontur pasta (boja za stakla), gliteri, perlice, sve vrste ambalaža.

Praktične upute za izradu taktilne slikovnice:

  1. Pripremiti bilo koju basnu, u nastavku primjer.
  2. Pripremiti tekst i podijeliti ih na prizore (slike) 3-4 slike + naslovnica
  3. Izbrojati koliko puta se likovi pojavljuju na svakoj stranici

Pr./ Miš: 4 puta, Lav: 5 puta, Drvo s rupom: 2 puta, Šuma: 3 puta, Oblaci: 5 puta, Zemlja: 5 puta, Mreža: 1 put.

  1. Napraviti crtež obrisnom crtom na A4 papiru (likovi koji se pojavljuju u basni).
  2. Ako se na primjer miš pojavljuje 4 puta, napraviti 4 fotokopije miša. Lav se pojavljuje 5 puta, napraviti 5 fotokopija lava. Na svakoj stranici miš i lav trebaju izgledati isto (od istog materijala) i biti iste veličine pa će fotokopije iz kojih će djeca izrezati životinju poslužiti kao šablona po kojoj će izrezivati.
  3. Pripremiti deblje papire iz mape (stranice slikovnice) na koji će se lijepiti, škare i ljepilo, materijale različite teksture, trakicu ili špagu.

Svrha ove radionice je upoznati se s pojmom dječje slikovnice taktilnih ilustracija (taktilne slikovnice), koja je podjednako važna za slijepe i visoko slabovidne kao i za senzibilizaciju videće populacije u školama. Cilj taktilne slike u prvome redu je da svojim prikazom slijepome djetetu prenese poruku ili bit slike.