prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan Europe

I ove je godine bogatim programom obilježen Dan Europe u Zadru. Organizator cijelog projekta je EUROPA DIRECT ZADAR  u suradnji s školama ambasadorima Europskog parlamenta: Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar, Gimnazija Vladimira Nazora,  Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar i Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Suradnja škola europskog parlamenta te Europa Direct Zadar, u obilježavanju Dana Europe koji je obilježen u utorak, 9. svibnja 2023. godine. Program je održan na Narodnom trgu.

Učenici iz škola ambasadora Europskog parlamenta i tim centra EUROPE DIRECT Zadar građanima su dijelili EU publikacije te prigodne poklone i iznenađenja, a posjetitelji su se mogli okušati i u „kolu sreće“ u kojem nitko nije otišao „praznih ruku“. Brojni posjetitelji su imali priliku osvojiti i sadnice cvijeća koje su uzgojili učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škola Stanka Ožanića Zadar. Kod učenika Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar posjetitelji su mogli izmjeriti tlak i glukozu u krvi te se osladiti domaćim fritulama koje su pripremili učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Zbor Gimnazije Vladimir Nazor otpjevao je nekoliko pjesama. Učenici Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole dijelili su promidžbeni materijal koji su sami kreirali u svojim vježbeničkim tvrtkama.

Dan Europe tradicionalno se slavi 9. svibnja, na obljetnicu Schumanove deklaracije. 9. svibnja 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom današnje Europske unije.