prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan europskih autora 2024.

Drugo izdanje Dana europskih autora održat će se 25. ožujka diljem svih 40 država koje sudjeluju u programu Kreativne Europe. Pozivaju se škole, knjižare, knjižnice i srodne ustanove koje se bave promicanjem čitanja da organiziraju događanja usmjerena na europske autore.

Dan europskih autora incijativa je Europske komisije kojom se potiče interes za čitanje i promiču europska književnost te jezična raznolikost. Mlađe generacije ovim se putem potiču na otkrivanje i uspostavljanje odnosa sa svijetom knjige, obogaćivanje svojih jezičnih vještina te pobuđivanje znatiželje o svijetu u kojemu žive. Dan europskih autora mladima može pružiti mogućnost za angažman s trenutnim društvenim i osobnim izazovima.

AKTIVNOSTI

U okviru događanja predviđene su sljedeće aktivnosti koje su usmjerene na promociju europskih autora:

1. Čitanje u školama, knjižnicama i knjižarama

2. Turneja europskih autora

3. Konferencija o europskoj dimenziji promocije čitanja

Pozivaju se škole, knjižare, knjižnice i srodne ustanove koje se bave promicanjem čitanja da organiziraju događanja usmjerena na europske autore. Ova događanja predstavljaju priliku za upoznavanje s predstavnicima iz knjižnog sektora, autorima, prevoditeljima ili izdavačima. Cilj ovih susreta je podizanje svijesti o raznolikim položajima i profesijama unutar sektora te otvaranje diskusije o radovima suvremenih europskih autora. Temeljem te inicijative mlađem čitateljstvu pruža se prilika za istraživanje i otkrivanje bogatstva europske književnosti.

U okviru Dana europskih autora 25. i 26. ožujka 2024. u Belgiji će se održati konferencija o europskoj dimenziji promocije čitanja na kojoj će sudjelovati predstavnici ministarstava kulture i obrazovanja iz država koje sudjeluju u programu Kreativne Europe, predstavnici knjižnog i obrazovnog sektora te predstavnici organizacija koje se bave promicanjem čitanja.

Inspiraciju za organiziranje vlastitih aktivnosti možete pronaći među prošlogodišnjim primjerima.

Registraciju događanja možete izvršiti putem ove poveznice.