prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan izvanučioničke nastave

U Osnovnoj školi Zmijavci, Zmijavci obilježen je Dan izvanučioničke nastave (Outdoor Classroom Day) u sklopu koje je provedena i diseminacijska aktivnost Erasmus+ projekta “3IN”.

Učenici su provedbom radionice „Escape City“ obilježili su ovogodišnji Outdoor Classroom Day, dan koji se diljem svijeta obilježava s ciljem provedbe nastavnih sati izvan učionice kojima se razvijaju ključne vještine za život.

Glavni moto ovog globalnog pokreta je učiniti učenje na otvorenom važnim dijelom života i dana svakog djeteta. Na taj dan učionice su bez zidova, a učitelji organiziraju učenje igrom, suradnjom te istraživačkim radom. Dokazano je da učenje na otvorenom pomaže u razvoju zdrave, znatiželjne i aktivne djece koja su bolje povezana sa svojom okolinom. Prirodno okruženje smanjuje stres kod učenika, daje osjećaj smirenosti i djecu čini sretnijom, a također utječe na želju za učenjem te poboljšava fizičko i mentalno zdravlje učenika. Upravo iz tog razloga škola provodi različite projekte s ciljem osposobljavanja učitelja za provedbu inovativne i zanimljive nastave koja uključuje učenike različitih sposobnosti, a jedan od njih  je upravo Erasmus+ projekt “3IN”.

Radionicu “Escape City” osmislile su učiteljica informatike Alma Šuto i učiteljica engleskog jezika Ivana Rako Vuksan, a cilj je da učenici (skupine od po četiri učenika) kroz „igru“ bolje upoznavju prirodne i kulturne znamenitosti grada (Imotskog). Radionica se sastoji od jednostavnog zadatka traženja izlaza iz zadane situacije (Escape rooma) kombiniranog s orijentacijskom utrkom tijekom koje učenici koriste različite digitalne alate, posjećuju najistaknutija mjesta u gradu i upoznaju njihove važne aspekte, a sve na engleskom jeziku. Na kraju je nagrađena najbrža grupa učenika koja je riješila sve zagonetke, a svi učenici su prema povratnim informacijama iznimno zadovoljni ovom aktivnošću.

Tijekom radionice, učenici su razvijali svoju medijsku pismenost, jezične, poduzetničke i IKT vještine kao i vještine 21. stoljeća: kreativnost, kritičko mišljenje, komunikacijske i suradničke vještine. Rezultate i tijek radionice moguće je pogledati na Sway prezentaciji, a digitalni obrazovni sadržaji (scenarij učenja, prezentacija i zadaci za učenike) podijeljeni su na Edutoriju.