prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan knjige u Tehničkoj školi Virovitica

Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja jer je Marko Marulić na taj dan 1501. godine završio pisanje Judite, koja je tiskana tek 13. kolovoza 1521. i postala bestseller. Ove godine slavi se petstota obljetnicu tiskanja Judite, a odlukom Hrvatskoga sabora, ova je godina proglašena godinom Marka Marulića.

Marko je Marulić najvrjedniji je hrvatski pisac 15. i 16. stoljeća, nacionalni klasik, tvorac prvoga epa na hrvatskome jeziku, klasik kršćanske književnosti i humanist europskoga formata. Ostavio je bogat i raznovrstan opus, koji se odlikuje iznimnom književnom stilizacijom, znanjem i vještinom i sposobnošću prilagodbe raznovrsnoj čitateljskoj publici. Prigodnim videozapisom o Marku Maruliću, učenici Tehničke škole Virovitica obilježili su ovu obljetnicu. Autorica poziva zainteresirane da provjere znanje o Juditi rješavajući kviz koji je moguće pronaći na sljedećoj poveznici. Nadalje, autorica poziva na čitanje (hrvatskih) knjiga i ističe da se čitanjem razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Ističe i kako je znanstveno dokazano da čitanje razvija maštu, smisao za humor, kritičko razmišljanje, empatiju, aktivno slušanje i obogaćuje rječnik.