prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan sigurnijeg interneta 2023.

Svake godine Dan sigurnijeg interneta ima za cilj podići svijest o novonastalim internetskim problemima i aktualnim pitanjima. II. osnovna škola Čakovec godinama sudjeluje u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta, a primjerenoj, sigurnoj i pozitivnoj primjeni digitalnih tehnologija posvećuje se osobita pozornost.

Ove godine slavi se velika obljetnica, dvadeset godina kampanje Dan sigurnijeg interneta. Promoviranjem pozitivnog utjecaja interneta, slogan Dana sigurnijeg interneta Zajedno za bolji internet potiče sve da se pridruže i u najvećoj mjeri iskoriste potencijal interneta.

Osim aktivnosti organiziranih za učenike, učitelji i stručni suradnici bili su pozvani na sudjelovanje u edukacijama povodom Dana sigurnijeg interneta koje su organizirali Centar za sigurniji internet i udruga Suradnici u učenju.

U sklopu programa upoznavanja učenika i njihovih roditelja o sigurnosti i opasnostima na internetu, pravilima ponašanja prilikom korištenja interneta, društvenih mreža ili komunikacijskih servisa, kao i o vršnjačkom nasilju putem interneta kojeg provodi Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), učenicima su podijeljene edukativne brošure “Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih uređaja”, namijenjene prvenstveno roditeljima.
Razne teme vezane uz sigurnost na internetu tijekom nastave informatike obrađuju se i ugrađuju u više aktivnosti, prilagođenih dobi učenika, a samo obilježavanje Dana sigurnijeg interneta predstavlja najvažniji datum oko kojega se intenzivno radi na temama o sigurnosti na internetu, ali i na isticanju pozitivnih primjena interneta. eTwinning projekti predstavljaju pozitivan primjer primjene IKT-a u obrazovanju i omogućuju suradnju škola u sigurnom online okruženju.

Učiteljica informatike Iva Naranđa na nastavi informatike i izvannastavnoj aktivnosti eTwinneri provela je razne aktivnosti u povodu Dana sigurnijeg interneta. Neke aktivnosti temeljene su na materijalima Centra za sigurniji internet, neke na materijalima udruge Suradnici u učenju, neke su osmišljene u suradnji s eTwinning partnerima iz više država, a neke teme obrađene su u tjednima prije Dana sigurnijeg interneta u sklopu redovne i izborne nastave informatike.

Na temelju materijala koje je pripremio Centar za sigurniji internet održane su radionice za učenike četvrtog razreda “Naše online vrijeme: igrice, kupovina, društvene mreže” i radionice za učenike šestog razreda “Online izazovi: Koliko je tanka granica između zabave i opasnosti?”. Učenici četvrtog razreda upoznali su online igru Dabrica Darka zna se pristojno ponašati i na internetu, a učenici 5. b razreda online igru Dabrica Darka otkriva kako ostaviti dobre digitalne tragove. Igre Dabrica Darka za učenike od prvog do osmog razreda i priručnici za učitelje i roditelje dostupni su na stranici Udruge suradnici u učenju. Učenici osmog razreda prihvatili su izazov za učenike Online potraga za boljim internetom koji je organizirala udruga Suradnici u učenju.

U sklopu eTwinning projekta Robotics Tour učenici su sudjelovali u nekoliko aktivnosti: ispunjavanje online upitnika nastalog u suradnji škole i škola iz Grčke i Rumunjske, izrada oblaka riječi u alatu WordArt, izazovi „Fake and non fake news about robotics“ koje su pokrenuli učenici iz Grčke, te prezentacija i popratni Quizizz kviz koji su pripremili eTwinning partneri iz Španjolske. Više o eTwinning projektu Robotics Tour može se pogledati na TwinSpaceu projekta i na školskim mrežnim stranicama.

U sklopu eTwinning projekta Green Computing for Greener Earth pokrenuta je rasprava za učenike na Twinspace forumu. Učenici su sudjelovali u pripremi članka za treći broj digitalnog časopisa Green Computing for Greener Earth, s temom Što radite s vašim digitalnim uređajima kada postanu elektronički otpad?. Učenici su se prisjetili problematike elektroničkog otpada i odigrali Kahoot kviz E-waste koji je napravljen ranije u sklopu ovog eTwinning projekta te su osviješteni o potrebi brisanja osobnih podataka prije predaje digitalnog uređaja i vraćanja uređaja na tvorničke postavke. Učenici su izradili Forms obrazac i proveli online anketu među polaznicima izborne nastave informatike u osmom razredu naše škole. Preveli su anketu na engleski jezik i surađujući u timovima radili na dijeljenom dokumentu na izradi članka u kojem se opisuje provedeno online istraživanje, rezultati i zaključci. Više o eTwinning projektu Green Computing for Greener Earth može se pogledati na TwinSpaceu projekta i na školskim mrežnim stranicama.

U tjednima prije Dana sigurnijeg interneta u sklopu nastave informatike učenici četvrtog razreda upoznali su alat Canva i izradili svoje prve digitalne postere na temu Oprezno na internetu. Učenici 5.b razreda izradili su postere na temu Prednosti i nedostaci uporabe računalnih tehnologija, također u alatu Canva. Učenici šestog razreda bavili su se temama digitalni tragovi, elektroničko nasilje i internet bonton. Upoznali su alat WordArt i izradili oblake riječi digitalni tragovi, a u alatu Canva postere na temu Internet bonton. Odabrani radovi izloženi su na panou u informatičkoj učionici.