prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan zagrljaja 21. siječnja – Zagrljaj na drugačiji način

Učenici Osnovne škole “Retfala” iz Osijeka obilježili su Međunarodni dan zagrljaja. Istraživali su sve o grljenju, zagrljaju kao ljudskoj potrebi svakoga čovjeka. Grljenje je, ustvari temeljni oblik ljudske potrebe za dodirom. Postoje razna istraživanja o zagrljajima.

Učenici su otkrili 11 različitih zagrljaja i njihovo tumačenje.

 1. Zaštitnički zagrljaj – ovaj položaj pokazuje veliku količinu povjerenja u odnosu.
 2. Zagrljaj s rukama na leđima – ova vrsta zagrljaja pruža potporu, olakšanje, mir i utjehu.
 3. Zagrljaj s tapkanjem po leđima – ovakav zagrljaj ukazuje na prijateljstvo.
 4. Spori ples – ukazuje na romantiku, ovakav zagrljaj je tipičan za mladu ljubav ili ranu ljubav.
 5. Postranični zagrljaj- ovdje se radi o dvoje ljudi koji su pravi “partneri u zločinu”.
 6. Petlja – ovde se radi o položaju koji predstavlja duboku odanost, osobe ne žele biti razdvojene.
 7. Leteći zagrljaj – leteći zagrljaj je zagrljaj strasti i požude.
 8. Londonski most – je zagrljaj koji odražava želju za što većom distancom. Obje osobe se grle gornjim dijelom tijela, dok održavaju donje dijelove udaljenim.
 9. Zagrljaj s pogledom u oči – ovaj položaj govori o dubokoj ljubavi i osobnoj povezanosti.
 10. Krpena lutka – jedna osoba čvrsto grli drugu osobu koja za to vrijeme jednostavno opušteno stoji, poput krpene lutke. Ovaj zagrljaj je u principu pokazatelj jednosmjerne veze.
 11. Džepar – ovaj položaj pokazuje koliko je opušten i ugodan vaš odnos. Ovakav zagrljaj govori o udobnosti i jednostavnosti.

U ovom vremenu pandemije postoje novi načiini dodirivanja, a učenici su rekli da im jako nedostaju “stari” oblici grlenja i dodiranja. Potrebno je napraviti novi bonton za vrijeme korone – za sada dodiruje laktovima, šakama i kukovima. Zaključili su da bi londonski zagrljaj bio možda najprikladniji zagrljaj u ovom vremenu. Dodire treba ostaviti za neka bolja vremena.