prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Bartola Kašića Vinkovci

U Osnovnoj školi Bartola Kašića Vinkovci svake se godine obilježavaju Dani hrvatskog jezika, od 11. do 17. ožujka. Ove godine, u skladu s epidemiološkim preporukama, Dani su obilježeni virtualno i uživo. U obilježavanje Dana uključili su se učenici izvannastavnih aktivnosti Mladi knjižničari i Čitateljski klub pod mentorstvom knjižničarke.

Kako bi učenici saznali nešto više o ovoj kulturnoj manifestaciji, pripremljeni su različiti sadržaji za njih u školskoj knjižnici. Učenici su naučili čemu služe pravopis i gramatika te kako ih pravilno koristiti. Učili su razliku između standardnog (književnog) i razgovornog jezika, koliko često se koriste tuđice u razgovornom jeziku, zašto ih je potrebno izbjegavati; učili su što je Deklaracija, tko su potpisnici Deklaracije, iz koje je godine i zašto je ona važna.

Izađen je plakat u Canvi koji je bio pozivnica učenicima da se uključe i saznaju nešto (novo) o hrvatskom jeziku. Izrađen je edukativni pano za učenike koji je postavljen u predvorju kako bi bio vidljiv svima prilikom ulaska u prostor škole. Knjižničarka je izradila online križaljku kako bi učenici saznali koliko poznaju osnove hrvatskog jezika i prezentaciju s osnovnim pojmovima koje bi bilo dobro zapamtiti. Svi materijali su postavljeni na mrežnu stranicu škole i mrežnu stranicu knjižnice kako bi bili dostupni svima, u bilo kojem trenutku. Učenici su pokazali veliko zanimanje za jezik te su dobili upute što svatko treba imati u svojoj kućnoj knjižnici (rječnik hrvatskog jezika, rječnik stranih riječi, hrvatski pravopis, hrvatsku gramatiku). Zaključeno je da bi bilo potrebno više vremena posvetiti učenju materinskog jezika, a učenje može biti zanimljivo.