prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani hrvatskoga jezika

Ovu važnu prigodu učenici osmoga razreda OŠ „August Cesarec“  iz Ivankova obilježili su različitim aktivnostima.

Dani hrvatskoga jezika slave se od 1991. godine. Ova hrvatska kulturna manifestacija utemeljena je odlukom Hrvatskoga sabora na sjednici 28. veljače 1997. Održava se svake godine od 11. do 17 ožujka.

Manifestacija je utemeljena u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Cilj je bio osvijestiti važnost očuvanja i promicanja jezične baštine i kulture. Podijeljeni u skupine, učenici su trebali istražiti zadane pojmove. Učenici su tako istraživali Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika i spomenike hrvatske pismenosti.

Rezultate su predstavili drugim učenicima u kratkim izlaganjima. Nakon izlaganja, učenici su raspravljali o izloženim rezultatima i važnosti jezične kulture i baštine. Također, učenici su i ove godine imali mogućnost poslušati jedno od online predavanja profesora s Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje organiziranih u sklopu Dana otvorenih vrata Instituta od 11. do 15. ožujka 2024.

Učenici su o pravopisnoj problematici slušali u predavanju Pravopisni problemi u frazeologiji koje su održale dr. sc. Barbare Kovačević i  dr. sc. Ermina Ramadanović s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.