prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani hrvatskoga jezika

Učenici OŠ „August Cesarec“ i ove su godine obilježili Dane hrvatskoga jezika.

Ova kulturna manifestacija posvećena je hrvatskome jeziku kako bi se ukazalo na važnost očuvanja materinskog jezika i  njegovih osobitosti. Utemeljena je u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika koja je 17. ožujka 1967. godine objavljena u Telegramu.

Učenici 6. c razreda sudjelovali su u programu Dani otvorenih vrata IHJ. Predstavnici Instituta u sklopu Sata hrvatskoga jezika održali su nekoliko online predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici su poslušali dva predavanja: Odakle nam riječi? koje je održala dr. sc. Dubravka Ivšić Majić i Najstarija hrvatska imena i prezimena koje je održao dr. sc. Branimir Brgles. Učenici su pažljivo slušali i pisali bilješke. Zatim su u skupinama izradili umne mape s najvažnijim pojmovima i podatcima koje su zabilježili.

Učenici sedmih razreda na redovitoj nastavi obrađuju jezične sadržaje iz hrvatskog narodnog preporoda. Kako su upoznali brojne hrvatske predstavnike zaslužne za razvoj hrvatskoga jezika, učenici su dobili zadatak istražiti jednog od njih i pripremiti izlaganje o njegovom djelovanju. Zanimljiva izlaganja o Ljudevitu Gaju, Stanku Vrazu, Petru Preradoviću, Antunu Mihanoviću i ostalim povijesnim osobama iz tog razdoblja, osim što su privukla pažnju ostalih učenika, otvorila su i brojna pitanja za moguće rasprave znatiželjnih učenika.

Mjesec hrvatskoga jezika u našoj školi postao je dio tradicije. Kreativnim i poučnim aktivnostima obilježavamo Dan materinskoga jezika, Dan hrvatske glagoljice, a zatim Dane hrvatskoga jezika. Ovakvim aktivnostima učenici jačaju svijest o potrebi njegovanja materinskog jezika i važnosti promicanja njegovih vrijednosti i ljepote.

Po njemu te svijet poznaje živa,

Na njem ti se budućnost osniva. (P. Preradović, Rodu o jeziku)