prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi “August Cesarec” Ivankovo

Mjesec hrvatskoga jezika, od 21. veljače do 17. ožujka, u Osnovnoj školi “August Cesarec” iz Ivankova obilježili su brojnim projektnim aktivnostima.

Učenici su imali priliku slušati o povijesti hrvatskoga jezika, spomenicima hrvatske pismenosti, hrvatskom književnom blagu, poglavito o značaju djela Marka Marulića, ali i slušati predavanja znanstvenika s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Zahvaljujući Institutu, učenici su imali prilike poslušati predavanja uglednih znanstvenika o vrlo zanimljivim temama. Tako su slušali o tome kako nastaje rječnik, jezične savjete, pravila o pisanju velikoga i maloga početnoga slova, hrvatskim narječjima te o hrvatskim osobnim imenima i prezimenima. Mogućnost videopoziva dovela je znanstvenike u učionice i učenicima dala iznimnu priliku na redovnim satima hrvatskoga jezika poslušati odlična predavanja i više ih zainteresirati za ovu tematiku. Osim ovih aktivnosti, učenici su potaknuti poslušanim temama izrađivali prezentacije o hrvatskoj jezičnoj povijesti koje su predstavljali jedni drugima. Uz prezentacije, učenici su izradili pisane i likovne radove koje krase razredni pano. Također su u glinamolu izrađivali glagoljičke suvenire kao lijep ukras i podsjetnik na hrvatsku jezičnu i kulturnu baštinu.