prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u u Osnovnoj školi Josipovac traju tjedan dana u mjesecu listopadu kako bi učenicima osvijestili potrebu za pravilnom i zdravom prehranom te kako bi stekli zdrave prehrambene navike kroz razne aktivnosti.

Kako bi saznali kojim putem i na koji način nastaju brašno, griz, pahuljice i razni proizvodi od žitarica, učenici drugih i trećih razreda naše škole u pratnji svojih učiteljica i knjižničarke zaputili su na poljoprivredno eko gospodarstvo „Eko Jazo“.

Sunčani jesenski dan omogućio im je da po dolasku na gospodarstvo obiđemo obližnje polje. Vlasnik gospodarstva pokazao im je kako izgleda zemlja koja se priprema za sjetvu žitarice pira te što znači ekološki uzgoj žitarica. Nakon obilaska polja, učenici su vidjeli silose u kojima se žitarice skladište i saznali na koji se način čiste prije mljevenja. Učenici su vidjeli i dva kamena mlina te konačan proizvod koji je tada izašao nakon mljevenja, kukuruzno brašno. Na kraju su obišli prostoriju koja je namijenjena za pakiranje proizvoda.

Tijekom obilaska, učenici su imali zadatak pamtiti važne podatke koje je vlasnik gospodarstva govorio jer je na kraju uslijedio kviz. Dok su se odgovori provjeravali, svi su se okrijepili pirovim grizom, muffinima, sokom od bazge i čajem od zobi. Sve je bilo jako ukusno, a na kraju su saznali da u muffinima uopće nije bilo šećera!

Puni novih znanja i doživljaja vratili su se u školu i zaključili kako je zdrava hrana itetako ukusna. Učenici prvih razreda tijekom toga tjedna obilježili su i Dane jabuka izrađujući likovne uratke na zadanu temu ali i pečenjem pite od jabuka kojom su se kasnije i pogostili te počastili ostale učenike razredne nastave.

Kao kruna aktivnosti u petak, 13. listopada 2023. godine, održao se školski sajam “Zemljo hvala ti!”. Uz prigodan program učenika koji pohađaju dramsko-scensku skupinu, župnikov blagoslov označio je otvorenje sajma. Učenici su se potrudili i izložili jesenske plodove, svoje radove te ukusnu i raznoliku hranu koji su pripremali sa svojim razrednicima tijekom čitavoga tjedna. Sajam su posjetili mještani, roditelji, bake i djedovi naših učenika te uživali u programu i proizvodima koji su priredili naši učenici.

Prikazanim aktivnostima ovoga tjedna učenici naše škole proširili su svoja saznanja o zdravoj prehrani i ekološkoj proizvodnji domaće hrane.