prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Digitalna i zelena tranzicija “u novom normalnom”

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju 2020. godine obilježen je po peti put u Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića Sinj u razdoblju od 9. do 13. studenog, putem mreže MS Teams u online formatu zbog sigurnosnih epidemioloških mjera.

Za učenike i nastavnike manifestacija obilježavanja tjedna je svečano započela 9. studenog, s videokonferencijom pod nazivom “Discover Your Opportunities – Brush You Skills” u sklopu istoimenog Erasmus+ projekta. Dana 11. studenog održana je videokonferencija pod nazivom “Digital & Green – In new normal time”. Događanjima u online formatu putem mreže MS Teams predstavljen je niz projektnih aktivnosti, održana su brojna edukativna predavanja i inovativne radionice. Navedenim aktivnostima u specifičnim uvjetima pronađen je balans između digitalnog i primjenjivo zelenih aktivnosti u “novom normalnom​”.

Kao službeni partner European Vocational Skills Week 2020., Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj po peti put je dobitnica “Oznake kvalitete”. Škola nastavlja s aktivnim sudjelovanjem u tjednu posvećenom strukovnom obrazovanju i osposobljavanju koji je objavljen na stranicama Europske komisije i organizatora. Ovogodišnja tema kampanje je “Green and digital transition”, Strukovno Obrazovanje i Osposobljavanje (SOO) za zelenu i digitalnu tranziciju, u skladu s prioritetima Europske komisije.  Pandemija korona virusa uzrokovala je velike promjene u obrazovanju i osposobljavanju, a strukovno obrazovanje i osposobljavanje postaje značajnije, flesibilnije, modernije i povezano je s europskom pripremom za digitalno doba i europskim zelenim planom. U razdoblju od 9. do 13. studenog u Školi se provodio niz aktivnosti i događanja koje su se odvijale putem mreže MS Teams zbog ograničenja okupljanja vezanih uz bolest COVID-19. Videokonferencije su održane u online formatu i predstavljen je niz projekata i projektnih aktivnosti. Održana su i brojna edukativna predavanja i inovativne radionice za učenike i nastavnike u kojima je podržana inicijativa “Otkrijte svoj talent” s naglaskom na digitalnu i zelenu tranziciju u novom normalnom.

Svečana manifestacija obilježavanja tjedna je započela 9. studenog, s videokonferencijom pod nazivom “Discover Your Opportunities – Brush You Skills” u sklopu istoimenog Erasmus+ projekta. Dana 11. studenoga  održana je videokonferencija pod nazivom “Digital & Green – In new normal time”. Organiziran je online događaj – webinar na platformi MS Teams otvoren za javnost, poštujući epidemiološke mjere COVID-19. Kroz online događaj promoviran je Erasmus+ projekt “Istražimo nove mogućnosti – brušeći svoje vještine” i strukovna škola. Svrha predstavljanja projekta Erasmus+ je motivirati i povećati interes učenika za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, učenjem kroz rad, stjecanjem novih strukovnih vještina korištenjem inovativnih tehnologija, implementirajući europsku dimenziju u obrazovanje, čime stječu nova znanja i vještine koje su potrebne na tržištu rada. Projektna nastava i mobilnost učenika i nastavnika u VET-u jedno je od najboljih rješenja za modernizaciju i popularizaciju strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Predavanje i radionicu za učenike održale su nastavnice stručno-teorijskih predmeta: Jelena Poljak, prof. mentor, Nada Ratković, prof. mentor, Marija Šimunović, prof. i Željka Vuko, prof.

Dana 11. studenog održana je videokonferencija pod nazivom “Digital & Green – In new normal time”. Događanjem u online formatu predstavljen je niz projektnih aktivnosti, održana su brojna edukativna predavanja i radionice u specifičnim uvjetima u novom normalnom. Navedenim aktivnostima pronađen je balans između digitalnog i primjenjivo zelenih aktivnosti, a to su učenici postigli rješavajući različite projektne zadatke. Navedeni zadaci uključuju projektni rad, suradničko rad, istraživački rad, igrifikaciju i vizualizaciju rezultata putem infografike. Koristeći razne digitalne 2.0 alate: Powtoon, Canva, Prezi, Piktochart, MS Powerpoint i druge, izrađeni su inovativni i kreativni učenički radovi. Radovi su predstavljeni na digitalnim pločama Padleta i načini kako učenici razvijaju nove kompetencije u dva smjera: kritičko mišljenje o održivom razvoju i digitalne kompetencije.

U sklopu obilježavanja EVSW 2020. predstavljen je međuškolski projekt “E-učenik za zeleniju budućnost”. Riječ je o projektu međuškolske suradnje tri strukovne škole iz Splitsko-dalmatinske županije: Ekonomske i upravne škole Split, Komercijalno-trgovačke škole Split i Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj. Voditeljica projekta za Ekonomsku i upravnu školu Split je Ivana Ćikeš, prof. savjetnik, a sudjeluju i učenici 3. razreda zanimanja ekonomist. Voditeljica projekta za Komercijalno-trgovačku škola Split je Jasenka Rašetina, prof. savjetnik, a sudjeluju i učenici 3. razreda zanimanja komercijalist. Za Srednju strukovnu škola bana Josipa Jelačića Sinj voditelj projekta je Nada Ratković, prof. mentor, a sudjeluju i učenici 2. razreda zanimanja ekonomist i komercijalist. Projekt se temelji na nastavnim temama stručnih predmeta srednje strukovne škole. Cilj projektnih aktivnosti je suradnja učenika s vršnjacima iz srodnih strukovnih škola i razvoj svijesti o održivom razvoju uz jačanje digitalne i strukovne kompetencije. Zbog posebnih mjera povodom epidemije COVID-19 nije bilo moguće realizirati stručne posjete uživo, isti su se realizirali online u Europskom tjednu vještina stečenih strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem pomoću aplikacije za audio i video komunikaciju MS Teams. Nastavnice i učenici iz škola sudionica, predstavili su projekt i projektne aktivnosti.

U sklopu događanja “Digital & Green – In new normal time”, predavanje za nastavnike i učenike na temu “Digitalni marketing” održale su nastavnice Marija Istenić, prof. mentor i Vanja Perković, prof. savjetnik iz Komercijalno-trgovačke škole Split gdje su nastavnice pružile učenicima opsežno znanje o svim vrstama marketinga. Posebna pažnja je posvećena tehnologiji, kanalima digitalne komunikacije, promjenama i pomacima koje oni izazivaju u sferi inovacija, dizajna proizvoda i usluga i razvoju tvrtki, naglašavajući kako digitalni marketing danas sve više postaje jedno od najtraženijih područja ekonomije.

Predavanje za nastavnike i učenike na temu “E-učenik u novo normalnom okruženju”, u sklopu događanja “Digital & Green – In new normal time”, održala je nastavnica Suzana Mikulić, prof. savjetnik iz Ekonomske i upravne škole Split. Nastavnica je sudionike upoznala s infografikom-vizualna prezentacija sadržaja, vrstama infografike, načinima kako vizualizirati i vrednovati sadržaj pomoću infografike, digitalnim alatima za izradu infografike i zašto je koristiti u nastavi. Nastavnica je naglasila veliku važnost vizualizacije sadržaja, informacija, podataka putem infografike i kako postoji bezbroj mogućnosti primjene infografike u različitim nastavnim predmetima. Infografika je vrlo korisna kad želimo kompleksne informacije i složene podatke predstaviti na jednostavan i vizualno atraktivan način. Učenički radovi, infografike na temu “Koronavirus zaštiti sebe i druge” predstavljeni su na digitalnoj ploči Padlet.

Radionicu “Diseminacija projekata: Climate Action Project, Breathe deeply & Think clearly, All Days together, History & Business prikazani organizmi na novcu i Greener Tomorrow” održala je nastavnica Nada Ratković, prof. mentor. Riječ je o globalnim i europskim projektima u kojima učenici i nastavnici Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića sudjeluju samostalno i s projektnim partnerima iz Hrvatske i raznih europskih zemalja.

Strukovno obrazovanje i osposobljavanje je pametan izbor. Vodi do izvrsnosti u obrazovanju, do kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta i veće mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja.

Događaji koji su obilježeni u Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića u sklopu Europskog tjedna vještina stečenih strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem 2020. su vrlo važni za strukovno obrazovanje i osposobljavanje jer daju odgovor na pitanje zelene i digitalne tranzicije u novom normalnom. Predstavljeni su načini kako učenici razvijaju nove kompetencije u dva smjera: kritičko mišljenje o održivom razvoju i digitalne kompetencije.

Svi događaji u sklopu Europskog tjedna vještina stečenih strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem su službeno prijavljeni na mrežnoj stranici Europske komisije.