prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dijete ostaje samo kod kuće po prvi puta – kako ga pripremiti?

Svaki roditelj si postavlja pomalo zastrašujuće pitanje kada je pravo vrijeme da njegovo dijete ostane samo kod kuće po prvi puta. Bili roditelji spremni na taj veliki korak ili ne, to je neizbježno i dogodit će se prije ili kasnije. Ostajanje djece ili djeteta samog kod kuće pokazat će kako u praksi funkcionira roditeljski odgoj, kako su djeca usvojila brojna upozorenja i upute roditelja i da li ih slušaju uopće. Velik je to korak i za djecu i roditelje.

Ostajanje djece same kod kuće široko je rasprostranjena briga svih roditelja, pa stoga donosimo listu pomoću koje možete pokšati zaključiti da li je vaše dijete spremno za samostalni ostanak kod kuće. Dakako, vaša situacija je drugačija od situacija ostalih roditelja i jedinstvena, no glavni zaključci su primjenjivi na sve roditelje.

Dob

Dob djeteta vrlo je važna kada je u pitanju odluka o ostavljanju djeteta samog kod kuće. Morate se zapitati da li je vaše dijete dovoljno staro da bi ostalo kod kuće bez nadzora. I još važnije, da li je dovoljno staro kako bi moglo razumjeti da će biti samo i da vas kao roditelja ili odrasle osobe neće biti u blizini ako nešto zatreba. Jasno, dob za ostanak kod kuće vrlo je individualna i ovisi od djeteta od djeteta i njegovog razvoja te odgovornosti i povjerenja koje su roditelji usadili u njega. Roditelji će sami najbolje “osjetiti” kada je njihovo dijete spremno za ostanak kod kuće bez nadzora odraslih.

Zrelost

Neovisno o dobi, djeca moraju imati određeni stupanj zrelosti prije nego ostanu sami kod kuće. Zrelost ovisi od djeteta do djeteta i do situacija u kojima se imalo prilike nalaziti. Roditelj sam najbolje procjenjuje stupanj zrelosti u kojem mu se dijete nalazi i vaša je odgovornosti i dužnost procijeniti da li je dovoljno zrelo za samostalan ostanak kod kuće. Zapitajte se jesu li vaša djeca dovoljno poslušna ili hoće li poštovati i slijediti pravila koja ste im odredili. Ako smatrate da je odgovor na ova pitanja pozitivan, vaša djeca vjerojatno su spremna.

Sigurnost

Odgovorite si na pitanje je li vaše dijete opskrbljeno s dovoljno znanja i vještina o sigurnosti. Hoće li mu njegova znanja o toj temi osigurati sigurnost u svim situacijama kad je samo kod kuće? Pobrinite se da dovoljno rano dijete naučite koji su telefonski brojevi hitnih službi i pobrinite se da ima pristup telefonu. Podsjetite ga na otvaranje/ne otvaranje vrata nepoznatim osobama te naučite zaključati/otključati bravu. Ako kod kuće imate alarmni sistem naučite dijete što treba učiniti ako se alarm uključi. Nekoliko puta ponovite s djetetom razgovor o njegovoj sigurnosti i utvrdite razumije li što i kako postupiti u situaciji koja je pošla po krivu.

Uvjeti

U kojim uvjetima ostavljate dijete kod kuće, da li je riječ o ostanku koji ste dugo s djetetom razrađivali i planirali ili su vas trenutačne okolnosti natjerale da dijete mora ostati samo? Što god da vas je ponukalo imajte na umu da je za prvi puta vrlo važno da dijete ne ostavljate kod kuće na predugačak period. Najbolje bi bilo polako krenuti u projekt ostavljanja djeteta kod kuće i tako će se između vas i djeteta razviti međusobno povjerenje, a strah s vaše i djetetove strane će biti sve manji.

Razumijevanje

Razumije li dijete da ga ostavljate samog kod kuće i zna li zašto? Djeca koja ostaju bez nadzora mogu biti uplašena, paranoična i usamljena. Obavezno im objasnite koliko dugo vas neće biti i što točno trebaju učiniti ako u tom razdoblju trebaju razgovarati s vama iz nekog razloga. Obostrano razumijevanje vodit će boljem povjerenju između vas i djeteta, a vi kao roditelj osjećat ćete se ugodnije i opuštenije.

Roditeljstvo je opsežna i kompleksna obaveza puna razumijevanja, briga, ali i beskonačne ljubavi. Odluka o ostavljanju djeteta kod kuće po prvi puta samo je jedna u nizu teških odluka koje ćete morati donijeti na vašem roditeljskom putu. Uzmite si vremena i pripremite se, no imajte na umu da ni vašem djetetu nije jednostavno iako to možda ne pokazuje. Vi kao roditelj najbolje poznajete svoju djecu, svoju obitelj i sigurno ćete kada dođe vrijeme za to, donijeti ispravnu odluku za pripremljeno dijete.

 

Autorica: Adrijana Bakoš

Tekst je prenesen s portala Klinfo.hr