prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Djeca i prve simpatije

Donedavno ste sa svojim malcem bacali kamenčiće u more, učili ga da sam ide na toalet i pravilno drži vilicu, a sada vam je osvanuo s pričom o prvoj simpatiji. Zbunjeni ste i prvo što vam pada na um je da je prerano za simpatije i da ste vi svoju prvu ljubav imali tek u višim razredima osnovne škole.

Neka vas takve situacije ne čude, jer djeca od pete do osme godine počinju lagano primjećivati suprotni spol i pokazivati interes za njim. Vaša, roditeljska, uloga neizmjerno je važna za vrijeme prvih zaljubljivanja, jer ako se isprva postavite ispravno, dijete će na vas uvijek i u kasnijoj dobi moći računati kada će ljubavni problemi biti puno ozbiljniji.

Dijete ne ismijavajte i poštujte njegovu privatnost

Da je zaljubljeno, dijete će vam ili samo priznati ili ćete primijetiti nekoliko očitih znakova. Ako se na spomen dotičnog dječaka ili djevojčice dijete zarumeni, posrami, zagonetno nasmije, ima veliku potrebu razgovarati o njemu ili njoj ili veliku potrebu zataškati i prekinuti taj razgovor, pretpostavit ćete kako se radi o zaljubljenosti.

Ako dijete, pa čak i predškolac, ima iznenadnu potrebu gledati crtiće ili filmove ljubavne tematike, a za vrijeme igre među lutkama improvizirati ljubavne situacije, znajte da je riječ o prvoj simpatiji.

Ako vam se dijete povjeri kako u vrtiću, školi ili društvu postoji netko tko mu je jako prirastao srcu, tu informaciju ne morate doživljavati kao najozbiljniju na svijetu, ali nikako je nemojte ignorirati. Bilo da je riječ o petogodišnjaku ili pedesetogodišnjaku, kad je riječ o emocijama, osobu je lako povrijediti, stoga budite pažljivi pri ophođenju s novonastalom situacijom.

Nemojte se djetetu izrugivati i grubo šaliti na njegov račun, kao ni zabranjivati mu takvu emociju govoreći kako je premaleno za takvo što. Poštujte djetetovu privatnost i ne dijelite s drugima njegove tajne i osobne informacije, posebno ne u njegovu društvu.

Iskoristite situaciju i dijete naučite poštovanju u odnosima

Kada dijete osjeti da njegovu situaciju doživljavate s poštovanjem, lakše ćete mu objasniti sve što mora znati i što mu nije jasno. Ovisno o  dobi, ovu prigodu iskoristite kako biste popričali o ljubavi i zaljubljenosti općenito te o manirima koje dijete, bilo dječak ili djevojčica, mora razviti.

Objasnite mu kako je zaljubljenost ugodan osjećaj, ali kako ga treba na valjan način pokazati drugoj osobi. Zadirkivanje, pipkanje i gnjavljenje nisu pokazatelj zaljubljenosti i dotičnu osobu mogu otjerati.

Recite svom djetetu kako bilo kakvo zadiranje u intimnost drugog djeteta, bilo da je riječ o nasilnom ljubljenju, diranju ili skidanju nije lijepo i ne doliči djetetu u njegovim odnosno njezinim godinama.

Naučite ga da se prema svojoj simpatiji ponaša lijepo i da poštuje njegov, odnosno njezin, osobni prostor. Ako mu želi pokazati osjećaje, neka to napravi u pismu ili poruci ili za vrijeme zajedničkog druženja.

Ukoliko dijete bude odbijeno, ne shvaćajte tu situaciju olako. Prve ljubavi donose i prva odbijanja, razočarenja i emocionalne povrede pa dijete utješite tako što ćete mu reći da se i vama nekoć sviđalo nekoliko različitih dječaka/djevojčica kojima se vi niste svidjeli. Objasnite mu kako je sasvim u redu da nas netko odbije ili da mi nekoga odbijemo do trenutka dok ne dođe netko tko nam odgovara više od ostalih i tko će nas voljeti jednako kao što mi volimo njega ili nju.

U svakom trenutku znajte da je predškolsko i školsko razdoblje početak prvih simpatija i da u tome nema ništa loše niti neprimjereno. Ako je riječ o nešto starijoj djeci, razgovarajte o eventualnoj komunikaciji sa simpatijom putem sms-ova ili društvenih mreža te ga upozorite na diskreciju i dolično ponašanje u svakom trenutku.

Članak autorice Jelene Pervan prenesen je sa stranica Klinfo.hr