prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Djeca naviknuta na roditeljsku pomoć

San je svakog roditelja imati samostalno dijete koje redovito izvršava sve svoje obveze i dužnosti, pristojno je i s poštovanjem se odnosi prema odraslima, a nadasve je samostalno. Upravo je dostizanje samostalnosti jedan od najtežih zadataka pred kojim roditelji mogu pokleknu, iz različitih razloga.

Svi volimo trenutke u kojima smo tetošeni i kada netko drugi umjesto nas obavlja zadatke koje bismo prvobitno mi sami trebali učiniti. Djeca u ovom slučaju nisu iznimka. Ukoliko se ne radi o bolesti ili teškoćama u razvoju, gdje je pomoć roditelja od najbitnije važnosti, previše oslanjanja na roditeljsku pomoć nije dobro za cjelokupan razvoj djeteta.

Jedna je od najčešćih pogrešaka u odgoju kada roditelji rade previše stvari umjesto svoje djece. Kako se očituje ponašanje kod djece koja su previše naviknuta na roditeljsku pomoć?

Sigurno ste se susreli s djecom koja konstantno trebaju pomoć oko nečega ili čak i nekoga. Ne znaju sami zavezati cipele i odjenuti se, izrezati hranu na tanjuru, uzeti čašu soka ili odjenuti jaknu prije izlaska iz kuće ili škole. Ako ste se susreli s djecom poput ove, onda ste se zasigurno susreli i s roditeljima koji sve ono što bi djeca u određenoj dobi trebala biti sposobna i samostalna učiniti, rade umjesto njih. Stručnjaci imaju objašnjenje za situaciju u kojoj se dijete uči biti bespomoćno.

„Stručnjaci vjeruju kako jedan od razloga zašto roditelji rade sve umjesto svoje djece leži u osjećaju krivnje. Roditelji na taj način ispunjavaju svoje emocionalne potrebe uz pomoć svoje djece. Npr. roditelji osjećaju krivnju jer moraju često izbivati i putovati zbog poslovnih putovanja ili često rade prekovremeno i zbog toga premalo vremena provode sa svojim djetetom. Roditelji poput ovih stvaraju preveliku ovisnost i oslanjanje djeteta na njihovu pomoć, a takav pristup svakako nije zdrav i uravnotežen način na koji bi dijete trebalo postići i naučiti kako biti samostalno, bez obzira o kojem se uzrastu radi.“

Ponekada razlog leži i u jutarnjoj žurbi ili nedostatku vremena. Postoje djeca koja su po svojoj prirodi sporija od ostale i treba im više vremena kako bi napravili određene stvari, poput odijevanja i oblačenja cipela. Za roditelje vrlo je bitno znati kako je dijete dio obrazovnog sustava gdje jednostavno nije moguće za dijete imati konstantnu pomoć za sve što je potrebno učiniti. Dugoročno gledano, navikavanje na vašu pomoć u svemu ili većini situacija djetetu samo može štetiti.

Djeca se, kao i odrasli, vole osjećati važno, potrebito i sposobno. Kao roditelju, vaš je zadatak poticati i pomagati im dosegnuti te osjećaje. Ako će dijete biti previše naviknuto na vašu pomoć, osjećaj izgubljenosti i nemoći s godinama će se samo još više povećavati. Kada odrastu osjećat će se drugačijima od svojih vršnjaka i stalno će se osvrtati za vašom pomoći i odobravanjem. Rezultat je mlada osoba koja nije u stanju funkcionirati samostalno, frustrirana i neuspješna jer je cijeli život suptilno poučavana od svojih roditelja kako nije u mogućnosti biti drugačija.

Uvijek potičite djecu na samostalnost, donošenje vlastitih odluka i oslanjanja na vlastite sposobnosti i mogućnosti. Koliko god roditelju može biti teško prihvatiti činjenicu da dijete odrasta svakim danom sve više i time sve manje traži i treba roditeljsku pomoć, ipak je najbitnije omogućiti djetetu samostalnost i time ga što bolje pripremiti za budućnost.

Izvor:
http://www.professorshouse.com/family/children/articles/stop-doing-everything-for-your-child/