prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dječji tjedan u Maštogradu

Učenici iz Osnovne škole kraljice Jelene i Osnovne škole Neorić – Sutina zajedno s učiteljicama sudjeluju u projektu na novoj virtualnoj platformi ESEP.

Učenici 4. b razreda OŠ kraljice Jelene i 4 . razreda OŠ Neorić Sutina nastavljaju virtualne aktivnosti. Iskustva rada na eTwinning platformi prenijeli su na novo formiranu European School Education Platform. Riječ je o obrazovnoj platformi koja je pokrenuta 2022. godine. Namijenjena je svim sudionicima školskog obrazovanja te pokriva sve razine obrazovanja od predškolskog do srednjoškolskog obrazovanja. Učiteljice, Anita Čupić i Vesna Šumanac, su u mnoštvu projekata na navedenoj platformi odabrale ovaj projekt jer učenici sudjelujući u njemu razvijaju prirođenu dječju znatiželju. Radeći na projektnim zadatcima u razrednim će odjelima jačati pozitivno ozračje, učenici će razviti mehanizme za rješavanje problema i kritičko promišljanje. Zamislit će idealan grad, osmisliti i napisati pravila ponašanja u tom gradu, birati predsjednika, izmisliti zanimanja budućnosti, sudjelovati u sajmu mogućnosti. 

U projekt je za sada uključeno 13 škola. Većina je iz Republike Hrvatske dok su dvije iz Srbije te Bosne i Hercegovine. U projektu je poseban akcent dan obilježavanju Dječjeg tjedna koji se uvijek održava u prvom tjednu listopada. Cilj Dječjeg tjedna je da javnost usmjeri svoju pozornost na prava, potrebe i aktivnost djece. U tom tjednu se organiziraju posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti za djecu te se potiče društveni volonterski i stručni rad odraslih s djecom s naglaskom na aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice. 

Učenici su zamislili i nacrtali grad iz mašte, njihov Maštograd. Crtali su grb grada i školi u Maštogradu. Radove su izložili u prostoru školskih hodnika. Obilježili su Dječji tjedan sudjelujući u raznim igrama na otvorenom. Rado su se i aktivno iskazali u ekipnim igrama nogomet i graničar. Prisjetili su se igara koju su igrali njihovi roditelji, Gumi, gumi i Školica. U parovima su se natjecali tko će bolje igrati Gumi, gumi te nastojali pobijediti u igri Školica uz viku, smijeh, bodrenje i sportsko navijanje. Dječaci su s jednakim žarom i natjecateljskim duhom kao i djevojčice sudjelovali u tim igrama. Sve je proteklo u veselju, smijehu i razigranosti kako to djeca znaju biti. 

Sudjelujući i participirajući u raznim igrama učenici ostvaruju neke od ishoda međupredmetnih tema. Razvijaju osobne potencijale povezujući uloženi trud u igrama s uspjehom. Prilagođavaju se pravilima skupine radi uspješnije suradnje i postizanja cilja u igri. Razvijaju osjećaj pripadnosti i zajedništva u aktivnostima kojima doprinose razredu i školi.