prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dnevni ritam Noći knjige

Učenici Srednje strukovne škole u Makarskoj sudjelovali su u dvanaestoj po redu Noći knjige. Pronalazak najljepših naslovnica u školskoj knjižnici, radionica na temu Književnost i tehnologija: susret kreativnosti i inovacija i Kahoot! kviz oplemenili su još jedan školski dan.

Noć se knjige već dvanaestu godinu zaredom organizira povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja). Ovogodišnja je manifestacija zamišljena kao susret s umjetnom inteligencijom. U petak, 21. travnja, pred učenike škole su stavljeni posve novi izazovi, slušati što filozofija i etika imaju reći o UI  i hoće li se odgovori svidjeti učenicima ili će ih poplašiti.

Postoji li mogućnost da je kraj ljudskoj civilizaciji? Je li moguće da je čovjek došao do trenutka u kojemu je stvorio savršen stroj koji će ga jednostavno maknuti sa scene? U aktivnosti tijekom Noći knjige, učenici su nudili odgovore druženjem s knjigama, koje već nude moguće odgovore na mnoga ista i slična pitanja.

Na radionici kreativnog pisanja uz pomoć alata umjetne inteligencije: Književnost i tehnologija: susret kreativnosti i inovacija, koju su vodile profesorice Magdalena Antonini i Anita Zelić Tomaš, učenici su imali priliku naučiti kako koristiti alate poput Chat GPT-a i Story generatora za pisanje kratkih priča. Odgovarali su na pitanja: Fascinira li vas umjetna inteligencija? Može li vam biti korisna pri učenju? Kako? Ako se previše oslanjamo na umjetnu inteligenciju, što će biti s našim intelektualnim resursima? Hoće li umjetna inteligencija u jednom trenutku posve zamijeniti čovjeka? Jeste li već pokušali napisali domaći rad uz pomoć umjetne inteligencije?

Odgovori su bili zanimljivi, proradila je mašta, nizala su se iskustva susreta s umjetnom inteligencijom, korisna i beskorisna. No, osjetio se i strah da bi nam ovo moga biti kraj. Ipak, da bi se othrvali strahu nužno je što češće upotrebljavati svoje emocije i mudrost, provjeravati svoju kreativnost, postavljati pitanja i davati zanimljive odgovore. Nakon radionice uslijedila je panel diskusija o etičkim implikacijama umjetne inteligencije u književnosti.

Druženje u školskoj knjižnici, pod nazivom Portreti čitatelja, proteklo je u upoznavanju s kulturom knjižnice i procesom posuđivanja knjiga. Učenici su u digitalnom alatu lino.it prikazali svoj knjižni odabir. Druženje s knjigom organizirala je profesorica Nada Šimić u suradnji sa školskim knjižničarom Ivanom Perićem.

Na kraju Noći knjige učenici su imali priliku upoznati Facebook stranica Tko čita, ne boji se gladi!, nakon čega je uslijedio književni kviz. Kviz su organizirale i uspješno odradile profesorice Nikolina Alilović i Nada Šimić. Pobjedniku Franku Pavlinoviću iz 2.g pripala je i glavna nagrada – knjiga Romeo i Julija, Williama Shakespearea, i marenda.

Hoće li s UI svatko moći biti pisac? Hoćemo li polako zaboraviti pisati? Može li biti korisna za blokadu koja se javlja kod pisaca? Ako nam je skoro cijelu priču napisao stroj, možemo li reći da je to naše autorsko djelo? –  samo su neka pitanja koja su postavljena i na koja se pokušalo odgovoriti. Na kraju Noći knjige nije prevladao strah, nego spoznaja da je čovjeka ipak za sada nemoguće zamijeniti.