prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dvije online konferencije na temu obrazovanja i kulture u doba krize

Baveći se temom obrazovanja i kulture u vremenu krize, od 30. listopada do 1. studenog održat će se dvije online konferencije kojima se privode kraju veliki međunarodni projekti “Arts and Humanities Entrepreneurship Hubs” i “Freiraum”, u kojima kao partneri sudjeluju i riječke institucije i organizacije.

U petak i subotu, 30. i 31. listopada, u organizaciji Odsjeka za kulturalne studije, Filozofskog fakulteta u Rijeci, Sveučilišta u Rijeci i udruge Drugo more, svi zainteresirani mogu se uključiti u program pod nazivom Kultura i kriza: Obrazovanje, participacija i kreativni rad danas. Riječ je o seriji kratkih seminarskih radionica i predavanja na temu kulturnih politika, rada, zaposlenja u kulturi i participativnih praksi u kulturi i umjetnosti, koja će se u okviru projekta Arts and Humanities Entrepreneurship Hubs (AHEH) i programa Refleks održati putem platforme Zoom.

Prvog dana seminara (poveznica za uključenje) program započinje u 14:30 sati, predstavljanjem ciljeva, rezultata i sudionika spomenutog projekta, nakon čega će prezentacije održati dr. sc. Jaka Primorac (Rad i zaposlenost u kulturi), Davor Mišković (Kontekst kao sadržaj – razvoj nezavisne scene u Hrvatskoj) i izv. prof. dr. sc. Bojana Ćulum (Europski okvir za institucionalnu samorefleksiju angažmana sveučilišta u zajednici: Primjer Sveučilišta u Rijeci).

Idućeg dana (poveznica za uključenje), s početkom u 11 sati, prezentacije će održati Ana Ajduković (Suradnja sveučilišta i lokalne zajednice) i Marija Katalinić (Civilne inicijative u kulturi), nakon čega će uslijediti komentari i zaključci.

Program je na hrvatskom jeziku, a detaljnu satnicu, poveznice za uključenje i raspored izlaganja potražite na mrežnoj stranici http://drugo-more.hr/aheh-seminar-kultura-i-kriza/.

Spomenuti online seminar vremenski se poklapa s događajem Freiraum Festival 2020, koji je zajednički razvilo više od 40 organizacija iz cijele Europe. U središtu festivala je online konferencija koju prati više od 20 lokalnih događanja, s fokusom na dva važna pitanja u kontekstu aktualne pandemijske krize: stanje slobode u Europi danas (stalna biopolitička kriza i društveni pokreti u nastajanju), te stanje umjetnosti (novi formati i nova publika).

Od petka do nedjelje, odnosno od 30. listopada do 1. studenog, o tim će temama raspravljati etablirani mislioci i publika iz cijele Europe, koji će se sastati na mreži i izvan nje, na posebno osmišljenim događajima. Konferencija uključuje predavanja, diskusije, umjetničke intervencije posebno dizajnirane za mrežni format i live vezu s lokalnim događajima partnera iz projekta Freiraum.

Riječki događaj, pod nazivom Prostor slobode: kriza i solidarnost, održat će se u organizaciji Drugog mora i Goethe-Instituta Kroatien u subotu, 31. listopada na prvom katu Exportdrva (Grobnička riva bb, Rijeka), gdje će se od 14 do 18 sati u fizičkom prostoru moći pratiti video prijenos konferencije. U okviru događaja bit će organizirana i besplatna stručna vodstva kroz izložbe Piratska skrb: učiti iz neposluha i Usijano more koje završavaju upravo u subotu, 31. listopada.

Za sudjelovanje na konferenciji nije potrebna prethodna registracija, a moguće ju je tijekom tri dana trajanja uživo pratiti i putem mrežne stranice festivala.

Vodstvo kroz izložbu Piratska skrb: učiti iz neposluha održat će u 13 sati jedan od njezinih autora, Marcell Mars, dok će zainteresirane kroz izložbu Usijano more u 17 i 19 sati provoditi Davor Mišković i Ivana Katić iz Drugog mora. Sudjelovanje u vodstvima je besplatno, uz obaveznu prethodnu prijavu na e-adresu info@drugo-more.hr.

Više informacija o programu Freiraum Festivala 2020 možete doznati ovdje.