prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mala škola optičkih instrumenata

Učenici osmih razreda iz pet osnovnih škola (OŠ “Matija Gubec”, Čeminac, OŠ Bilje, Bilje, OŠ F. Krežma, OŠ Vijenac, i OŠ “Retfala” iz Osijeka) i četvrtih razreda Gimnazije A. G. Matoša, Đakovo, zajedno s nastavnicama fizike sudjelovali su u međuškolskom projektu u okviru kojeg su izradili e-priručnik “Mala škola optičkih instrumenata”.

Autorice su odabrale optičke instrumente kao temu za suradnju učenika osnovne i srednje škole jer to područje fizike dolazi i u osnovnoj i u srednjoj školi kao zadnja tema na kraju nastavne godine kojoj se nema vremena posvetiti onoliko koliko je važna njena primjena u svakodnevnom životu, znanosti i tehnologiji. Sadržaj e-priručnika donosi zakone fizikalne optike, istraživanja te niz aktivnosti i zanimljivosti kojima se razvijaju koncepti i vještine potrebne za cjeloživotno učenje od izrađivanja vlastitih optičkih instrumenta: kaleidoskopa, periskopa, kamere obskure, mikroskopa i teleskopa. Teorijska, eksperimentalna i digitalna istraživanja zrcala, leće, povećala, dalekozora, oka koristeći pri tome raznovrstan eksperimentalni pribor, ali i različite digitalne alate te sve aktivnosti snimali i prikazali videoprojekcijama i digitalnim simulacijama. Sam e-priručnik nalazi se na poveznici.

Usvojenost ishoda koji se obrađuju u e-priručniku iz domena C Gibanje i D Energija prema kurikulu predmeta Fizika u osnovnoj i srednjoj školi moguće je provjeriti nizom priloženih numeričkih i konceptualnih zadataka, koje su osmislile voditeljice projekta. Za svaki instrument navedena je primjena u svakodnevnom životu. Sadržaji priručnika prilagođeni su učenicima koji se školuju prema redovitom programu, darovitim učenicima te učenicima koji se školuju prema redovitom programu uz prilagodbu sadržaja.