prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

e-Sigurnost u Srednjoj strukovnoj školi ban Josip Jelačić Sinj

Dan sigurnijeg interneta u Srednjoj strukovnoj školi ban Josip Jelačić Sinj tradicionalno i ove godine je obilježen dana u utorak, 09. veljače 2021. godine pod nazivom “E-sigurnost u mojoj školi – DSI 2021” uz slogan “Zajedno za bolji Internet” s ciljem promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe interneta, online tehnologije i mobilnih uređaja među učenicima.

Organizatori događaja, nastavnici Nada Ratković, prof. mentor i Željko Cvitković-Đone, prof. mentor službeno su školu prijavili kao sudionicu nacionalnog i međunarodnog događaja Dan sigurnijeg interneta. Zbog trenutne situacije organiziran je hibridni model obilježavanja Dana Sigurnijeg interneta, dio aktivnosti je proveden s učenicima završnih razreda uživo, a dio aktivnosti u virtualnom okruženju s učenicima ostalih razreda. Poštujući školska pravila odgovornog korištenja interneta u provedbi školskih, međuškolskih, nacionalnih i međunarodnih projekata i aktivnosti, pripreme su trajale tjedan dana, a posebna pozornost je posvećena e-Sigurnosti. E-Sigurnost je sastavni dio pravila škole i odnosi se na siguran rad u mrežnom okruženju. Nastavnici Željko Cvitković-Đone, prof. mentor i Nada Ratković, prof. mentor su pripremili, osmislili i organizirali niz događanja pod nazivom „E-sigurnost u mojoj školi-DSI 2021“. Učenici 1. b razreda koji se obrazuju za zanimanje komercijalist i učenici 2. a razreda koji se obrazuje za zanimanje ekonomist su u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta s nastavnicom Nadom Ratković, prof. mentor, u virtualnom okruženju odradili u inovativnim radionicama različite aktivnosti i na kreativan način izradili i prezentirali digitalne uratke i pokazali koliko vode računa o društveno odgovornom ponašanju na internetu i što za njih znači sigurnost na internetu. Učenici 1. a, 1. e, 2. a, 2. b i 2. m razreda su u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta s profesorom Želkom Cvitković-Đone, odradili inovativne radionice i na kreativan način prezentirali svoje digitalne uratke i objasnili što za njih znači sigurnost na internetu. sinj učionica

Učenici su se našli u ulozi Yotubera, izrađivali su ankete, umne mape, digitalne plakate, prezentacije i snimali videa koristeći razne digitalne alate (Popplet, Canva, Genially, Google Forms, YouTube). U 11 sati učenici su se priključili webinaru pod nazivom “Gdje si ti u digitalnoj džungli?”, na kojemu su prisustvovali poznati YouTuberi i odgovarali na pitanja sudionika webinara. U 10 sati je započela videokonferencija “Potraga za boljim internetom” u organizaciji Suradnici u učenju, bezbroj predavanja i interaktivnih zadataka s interaktivnom potragom za boljim internetom i to učeničko i učiteljsko izdanje koje se moglo rješavati do 16 sati. Učenici i nastavnici su se uključili na videokonfernciju, poslušali zanimlijiva predavanja i odigrali kviz kako bi provjerili svoja znanja o sigurnosti na internetu, a najbolji su imali priliku osvojiti vrijedne nagrade. Učenici 4. a su u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta s nastavnicom Nadom Ratković pridružili se učenicima diljem Hrvatske u sudjelovanju u webinaru pod nazivom “Dan sigurnijeg interneta” u organizaciji Industrijske strojarske škole iz Zagreba i Gimnazije “Vukovar”. Cilj webinara je jačanje digitalnih, općih i generičkih kompetencija učenika u virtualnom okruženju. Zahvaljuju nastavnici Kristinki Lemaić, voditeljici praktične nastave iz ISŠ-a u Zagrebu što nam je to omogučila već treću godinu zaredom. U 13 sati se održao webinar za stručnjake na temu “Jačanje kapaciteta stručnjaka za rad u digitalnom okruženju” na kojem su prisustvovali nastavnici Željko Cvitković-Đone i Nada Ratković i unaprjedili postojeće informatičko znanje. Svi zainteresirani učenici su se mogli priključili obilježavanju kroz razne aktivnosti koje je pripremio Centar za sigurniji internet. Edukacijski paket za nastavnike se nalazi na službenim stranicama Centra za sigurniji internet. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) iz Osijeka također je organizirao razne aktivnosti za učenike, roditelje te stručnjake kojima su se svi zainteresirani mogli priključiti. Na platformi eTwinning organiziran je istog dana i međunarodni događaj pod nazivom “E-safety in my school-SDI 2021“, u kojem su sudjelovati nastavnici iz Hrvatske, ali i ostalih europskih zemalja.

Dan sigurnijeg Interneta 2021. godine obilježen je kao projektna aktivnost u sklopu eTwinning projekata škole “Breathe Deeply&Think Clearly”, “My Literacy Glasses” i “All Days together”.