prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

EK istaknula CARNET kao glavnu ustanovu odgovornu za digitalizaciju obrazovanja

Europska komisija objavila je Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2021. godinu. Među 27 država članica Europske unije Hrvatska je napredovala za jedno mjesto te se sada nalazi na 19. mjestu. Kako se navodi u izvješću rezultat Hrvatske poboljšao se zahvaljujući boljim rezultatima u nekim kategorijama koje se mjere u okviru DESI-ja kao što je primjerice kategorija digitalnih vještina na razini višoj od osnovne, u kojoj je Hrvatska iznad prosjeka EU-a.

„Hrvatska nastavlja s uspješnom provedbom programa e-Škole i u njegovu su drugu fazu uključene sve hrvatske škole (njih 1320). Obrazovanje, znanost i istraživanje uvršteni su u Nacionalni plan oporavka i otpornosti koji bi trebao dodatno potaknuti digitalnu transformaciju visokog obrazovanja, digitalizaciju istraživačkih i inovacijskih aktivnosti te daljnji razvoj digitalnih vještina.“

Ujedno se navodi i važnost CARNET-a u digitalnoj transformaciji hrvatskog obrazovnog sustava kao i CARNET-ov značajan doprinos lakšem i uspješnom prelasku s tradicionalnog načina poučavanja na online nastavu.

“CARNET, glavna ustanova odgovorna za digitalizaciju obrazovanja, u potpunosti je podržavao prelazak na internetsko poučavanje i učenje kao odgovor na COVID-19. Sve hrvatske škole (njih 1320) bile su uključene u drugu fazu programa e-Škole. Od 2020. do 2021. svi su nastavnici dobili osobne uređaje, a većina je škola bila opremljena bežičnim lokalnim mrežama” navodi Komisija.

Ističe se i kako Hrvatska aktivno ulaže u uvođenje umjetne inteligencije (AI) u obrazovanje.

„Natjecanje AI School Challenge, koje organizira udruga CroAI u suradnji s CARNET-om, potiče učenike osnovnih i srednjih škola da nauče osnove umjetne inteligencije na tečaju „Elements of AI”. Hrvatska je prva zemlja u regiji koja je prevela i ponudila tečaj. Od pokretanja u studenome 2020. tečaj je privukao 21 000 polaznika.“- navodi se u izvješću.

Priloženi dokumenti