prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Eko Božić u Srednoj školi Novska

Školski projekt učenika Srednje škole Novska pod nazivom “Reci: eko!” nastavlja tradiciju obilježavanja Božića u školi na temu recikliranja i dijeljenja primjera dobre prakse. Već tradicionalno, početkom prosinca, hodnici Srednje škole Novska odišu božićnim ugođajem.

Rezultat je to kreativnih radionica učenika koji sudjeluju u ekološkom projektu pod nazivom “Reci: eko!”. Ciljevi projekta su:

  • poticanje učenika i lokalne zajednice na aktivnosti smanjivanja otpada recikliranjem,
  • razvijanje poduzetničkih ideja i aktivnosti u području ekologije i održivog razvoja
  • istraživanje načina prevencije i rješavanja ekoloških problema odvajanjem otpada, izradbom ekoloških vrećica, izradbom estetskih predmeta od recikliranih materijala, istraživanjem stručne literature i prodajnim izložbama
  • provođenje trajne edukacije i informiranja učenika i javnosti o važnosti smanjivanja otpada kroz aktivnosti unaprjeđenja rada škole: organiziranje javnih događanja u vidu izložbi recikliranih predmeta, suradnička, projektna i istraživačka nastava, izrada plakata, anketa, prezentacija, organiziranje kreativnih radionica, sudjelovanje u eTwinning projektima na temu ekologije i klimatskih promjena
  • razvijanje odgovornosti, kritičkog mišljenja, vještina i sposobnosti za timski rad učenika.

U realizaciji projekta Škola je uspostavila i suradnju s poduzetnicima u lokalnoj zajednici. Ona se ostvaruje kroz prikupljanje ambalažnog otpada, koji učenici zatim koriste u radionicama za izradu različitih uporabnih predmeta. Time su ostvarili i cilj da svijest i briga za okoliš bude zajednička misija.

izrada ukrasa na radioniciCilj projekta je da se mladima uz elemente ponovne uporabe, približi pravilan način gospodarenja otpadom i potakne promjena svijesti o vrijednosti stvari koje se više ne koriste. Pohvalno je da učenici cijene i rado sudjeluju u radionicama  u kojima se stvaraju nove vrijednosti ručnim radom, tradicionalnim tehnikama  i alatima s odmakom od tehnike, tehnologije i digitalnih alata. Izložbe loga, natpisa, esejske radove, ankete, plakate i stručne članke učenici realiziraju kroz uporabu informacijsko komunikacijske tehnologije.

Vrijeme pred Božić, učenici u projektu “Reci: eko!” koriste za estetsko ukrašavanje prostorija Škole predmetima koji otkrivaju vrijednosti starih i odbačenih stvari u novom ruhu. Vitrine u hodniku sadrže edukativne materijale vezane uz aktivnosti, ekologiju i održivi razvoj. Naročitu aktivnost u ostvarivanju božićnog ozračja imali su učenici 1. razreda ekonomske struke koji su radili u radionicama uz pridržavanje  epidemioloških mjera. Projekt omogućuje ostvarivanje odgojno-obrazovnih ciljeva kroz izborne predmete Obiteljski posao i Uvod u poslovno upravljanje pri čemu se učenici koriste suradničkim, istraživačkim i projektnim učenjem i stječu nove vještine i sposobnosti. O navedenim aktivnostima moguće se upoznati na mrežnoj stranici škole.

Školski projekt pridružuje se viziji da je vrlo važno poticati održivu i zdravu zajednicu koja se odgovorno odnosi prema okolišu u kojem živimo.