prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ekoakcije i ekoedukacije

Učenici Prirodoslovne škole Split, škole koja sudjeluje u međunarodnom programu ekoškola, Svjetski dan ekologije, obilježili su na različite načine – ekoakcijama i ekoedukacijama.

Učitelji i nastavnici se nerijetko svojim radom dotiču problematike očuvanja okoliša. Budući da je njihova zadaća educirati mlađe naraštaje, u svoje zadatke uključuju i teme koje se dotiču održivog razvoja, zaštite prirode, odvajanja i zbrinjavanja otpada. Nastavnice Katija Lončar i Ivana Miletić su u veljači 2022. organizirale više ekoaktivnosti. Prva od njih je sakupljanje otpadnih baterija. Stare baterije se klasificiraju kao opasan otpad i nužno ih je sakupljati odvojeno od ostalih vrsta otpada. Te se baterije otkupljuju te se novac prosljeđuje u humanitarne svrhe. U školi za takve baterije postoje posebni spremnici. Druga po redu ekoakcija je bila prikupljanje plastičnih čepova. Učenici već duže vremena vode računa o odvajanju plastičnih čepova od ostalog otpada u svrhu priloga osobama s invaliditetom. Već im je prešlo u naviku odložiti čepove u zaseban spremnik, a čepova je sve više jer isto sada čine i njihovi ukućani.

Nastavno na ekoakcije, u veljači je organizirana i prva u nizu ekoedukacija. Učenici su imali priliku slušati predavanje g. Mate Hercega, predsjednika Udruge za edukaciju građana. Sudionici predavanja su bili upoznati s novostima u odvajanju i zbrinjavanju otpada. Učenici su dobili priliku saznati informacije o najnovijim projektima grada Splita po pitanju recikliranja te su se rado odazvali i drugim akcijama koje promiču razvoj svijesti o važnosti očuvanja okoliša koje je predstavio g. Herceg, stručni specijalist zaštite okoliša. Predavanje je održano između jutarnje i popodnevne smjene da bi što veći broj učenika mogao prisustvovati. Podijeljeni su im letci o pravilnom sortiranju otpada koje su učenici mogli proslijediti i drugim kolegama u razredu. Nadalje, učenici su se rado odazvali i pozivu da snime video u kojem vlastitim primjerom pokazuju kako pravilno sortirati otpad i u kojem pozivaju i ostale da svakodnevnim radnjama daju svoj doprinos očuvanju okoliša.

Nastavak zanimljivih predavanja i edukacija tek slijedi. Vjerujemo da će ove i buduće ekoakcije kao direktnu posljedicu imati, osim podizanja nivoa znanja, i razvoj kolektivne ekološke svijesti koja vodi kvalitetnijem životu svih nas.