prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ekonomska škola Požega na prvom sastanku Erasmus+ projekta YES: The Earth u turskom gradu Samsun

YES: The Earth projekt je programa mobilnosti Erasmus+ u kojem sudjeluje i Ekonomska škola Požega, zajedno s još pet škola iz turske, Latvije, Rumunjske, Italije i Grčke. Projekt ima za cilj poticanje i razvijanje učeničke kreativnosti, potencijala i inovacija koristeći eksperimentalne pristupe s ciljem osvješćivanja i poduzimanja mjera u vezi s izazovima održivosti te kako bi poboljšali svoja poduzetnička znanja i vještine. 

 

Na prvom sastanku koji je održan u turskom gradu Samsun od 4. do 8. studenoga 2019. godine sudjelovale su četiri učenice i dvije nastavnice požeške škole, a tema prvog sastanka bila je Eksperimenti održivosti preko granica. 

Samsun je najveća crnomorska luka i najveći grad istoimene turske provincije. Sudionici ove mobilnosti imali su priliku naučiti puno toga o ekologiji, ekološkom uzgoju i održivom razvoju. Posjetiti su park prirode Kızılırmak, plovili Crnim morem i sudjelovali u radionici o istraživanju morskog dna koju je vodio morski biolog, inače profesor na sveučilištu, čistili su plažu i učili nazive školjaka. U školi su vidjeli akvaponski vrt i naučili kako funkcionira ovaj samoodrživi način proizvodnje hrane. Učenici su cijeli tjedan vježbali plesati i u lokalnom su trgovačkom centru izveli ples i zajednički izradili modernu skulpturu “Val otpada” kojom su prikazali problem onečišćenja mora i time skrenuli pažnju prolaznika na problem zagađivanja.

Sudionici ovog sastanka posjetili su eko selo Sürmeli, gdje su učenici imali priliku saditi voće i povrće i mijesiti tijesto na tradicionalan način te su i sami posadili 50 sadnica na gradskom zemljištu. Posjetili su grad Amasyju, poznat kao mjesto gdje su živjeli i obrazovali se sultanovi sinovi, zanimljive muzeje, džamiju i stekli nove prijatelje.