prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ KA2 projekt “EuroDigiCultHer”

U I. gimnaziji Osijek provodi se projekt pod nazivom “EuroDigiCultHer”. Ivana Štiglec, profesorica u I. gimnaziji Osijek, u ovom projektu je koordinatorica partnerstva. 

Od 14. do 18. veljače 2022. godine četiri učenika škole (Anamari Katić, Iris Škugor, Marina Petanjak, Toni Jeđud) i dvije nastavnice (Ivana Štiglec i Gordana Dragušica) sudjelovali su na mobilnosti čija je tema bila “Stvaranje video i audio zapisa (Video and audio files using the local cultural heritage)”. Tijekom mobilnosti učenici su u međunarodnim timovima istraživali kulturnu baštinu zemlje domaćina te izradili konačan proizvod projekta – video i audio zapise.

Radi se o Erasmus + KA229 projektu “EuroDigiCultHer”, strateškom partnerstvu između šest europskih škola: I. gimnazija Osijek, Hrvatska; 4. Geniko Lykeio Zografou, Grčka; Istituto Tecnico Tecnologico G. Malafarina, Italija; Agrupamento de Escolas Dr. Mario Sacramento, Portugal; Institut Guillem Catà, Španjolska i Budapesti Müszaki Szakkepzesi Centrum Petrik Lajos Ket Tanítasi Nyelvü Vegyipari, Környezetvedelmi és Informatikai Szakgimnáziuma, Mađarska.

učenici na mobilnostiTijekom prve godine provode se mobilnosti u Hrvatskoj, Mađarskoj i Portugalu. Nakon prve mobilnosti koja je održana od 5. do 7. listopada 2021.godine u I. gimnaziji Osijek u kojoj je sudjelovalo 13 nastavnika iz pet partnerskih škola, održana je druga mobilnost u Budimpešti. Prvi dan mobilnosti učenici su uz stručno vodstvo domaćina proveli na terenskoj nastavi te se upoznali s povijesnim dijelom Budimpešte u kojem je smještena škola domaćin. U poslijepodnevnim satima razgledavali su jednu od najpoznatijih znamenitosti grada – zgradu mađarskog parlamenta i nadomak parlamenta  spomenik cipele na obali Dunava. Tijekom drugoga dana učenici su uz pratnju nastavnika posjetili Gradski arhiv Budimpešte. Tu su imali priliku vidjeti skladište arhivskih dokumenata i kulturno blago Budimpešte i upoznati se s digitalnim sustavom obrade baze podataka. Nakon toga posjetili smo najnoviju arhitektonsku atrakciju Budimpešte House of Music koju nazivaju i palačom glazbenih čuda. Treći dan mobilnosti imali su priliku posjetiti zapadni dio Budimpešte, Budimski dvorac i sudjelovati u radionicama u Povijesnom muzeju Budimpešte.

Posljednji dan mobilnosti proveli su u školi gdje su nastavnici pripremali sljedeću mobilnost, koja će se održati u Portugalu od 4. do 8. travnja 2022. godine. Učenici su u školi domaćina u međunarodnim skupinama pripremali završne radove. Iz prikupljenih fotografija, video i audio materijala izrađivali su priloge za videozapise koristeći digitalne alate Stop Motion App i Green Screen App. Uslijedila je svečana prezentacija kreativnih digitalnih radova i na kraju podjela službenih certifikata učenicima i nastavnicima.