prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ KA2 projekt I. Gimnazije Osijek – EuroDigiCultHer

U ovoj i idućoj školskoj godini provodit će se projekt pod nazivom EuroDigiCultHer, a ukupna vrijednost projekta je 164.895,00 eura. Ivana Štiglec, profesorica u  I. Gimnaziji Osijek, je koordinatorica partnerstva.

Riječ je o Erasmus+ KA229 projektu, strateškom partnerstvu između šest europskih škola: I. Gimnazija Osijek, Hrvatska, 4. Geniko Lykeio Zografou iz Grčke, Istituto Tecnico Tecnologico G. Malafarina iz Italije, Agrupamento de Escolas Dr. Mario Sacramento iz Portugala, Institut Guillem Catà iz Španjolske i Budapesti Müszaki Szakkepzesi Centrum Petrik Lajos Ket Tanítasi Nyelvü Vegyipari,Környezetvedelmi és Informatikai Szakgimnáziuma iz Mađarske.

Digitalizacija i očuvanje europske kulturne baštine ključna su područja kojima se bavi projekt, i u kojem žele pokrenuti inicijativu implementacije digitalne kulturne baštine u poučavanje među partnerskim školama i drugim europskim školama kao i popularizirati platformu Europeana. Integracija digitalne kulturne baštine u učionici sve je važnija jer tehnologija 21. stoljeća donosi daljnje mogućnosti za digitalnu nastavu i učenje i razvoj kreativnosti učenika kroz IKT alate. U većini projektnih aktivnosti uključeno je oko 25 učenika i oko 25 nastavnika iz svake partnerske škole uz veliki broj učenika i nastavnika iz svih partnerskih škola koji će biti uključeni u neke projektne aktivnosti. Održat će se jedna mobilnost osoblja u svrhu podučavanja na kojem će sudjelovati tri nastavnika iz svake partnerske škole kako bi se upoznali s platformom Europeana, načinima integracije digitalne kulturne baštine u kurikulum i različitim IKT alatima. Održat će se pet mobilnosti učenja i podučavanja u kojima sudjeluju četiri učenika i dva nastavnika u pratnji iz svake zemlje. Svaka mobilnost imat će drugačiju temu (Video/Audio produkcija, Digitalno pripovijedanje, Grafički dizajn, Igrifikacija, VR/AR). Tijekom mobilnosti učenici će stvarati digitalne radove koristeći kulturnu baštinu zemlje u kojoj se nalaze i posjetiti kulturne institucije kako bi vidjeli kako se digitaliziraju kulturni artefakti. Nakon svake mobilnosti na eTwinningu će biti organiziran 24-satni EuroDigiCultHer Hackathon tijekom kojeg će sudionici kreirati zajednički digitalni proizvod koristeći kulturnu baštinu te zemlje.

podaci o projektuProjektne aktivnosti će se provoditi u obliku prezentacije i praktične radionice, izrade nastavnih scenarija od strane nastavnika, provedbu tih scenarija u poučavanju svih partnerskih škola, izradu digitalnih radova od strane učenika, studijske posjete kulturnim institucijama i kombiniranje offline s online učenjem.

Rezultati projekta uključuju jedno strukturirano osposobljavanje osoblja o implementaciji digitalne kulturne baštine u kurikulumima, inovativne scenarije poučavanja koje su izradili nastavnici koji su pohađali osposobljavanje, obuke za učenike o IKT alatima organiziranim u svakoj partnerskoj školi, kreativne radove učenika kao što su digitalne priče, videozapisi, audio datoteke, plakati, brošure, digitalne igre, primjena VR/ AR tehnologije, EuroDigiCultHer Hackathoni organizirani na eTwinningu i jedna digitalna knjižica koja će sadržavati scenarije poučavanja, kreativne digitalne radove učenika i praktične savjete o integraciji digitalne kulturne baštine u nastavne kurikulume.

Epidemiološka situacija i “novo normalno” utjecali su na reorganizaciju projektnih aktivnosti. Održani su online sastanci na Zoom platformi na kojima su sudjelovali koordinatori svih partnerskih škola. Na tim susretima dogovoreno je provođenje brojnih aktivnosti koje je moguće realizirati u online okruženju. Organizirat će se IKT poučavanja za učenike nakon kojih će učenici primijeniti stečena znanja u stvaranju digitalnih radova koristeći svoju kulturnu baštinu. Svi učenički radovi će biti prezentirani na portalu eTwinning. Nastavnici će na eTwinningu provesti forumsku raspravu i predstaviti svoja iskustva o korištenju digitalne kulturne baštine u nastavi.

U svrhu diseminacije projekta napravljen je poster, logotip projekta i otvoren je eTwinning projekt, profil na Facebooku, Twitteru i mrežnoj stranici I. gimnazije Osijek. S obzirom na situaciju i “novo normalno” zadovoljni su ostvarenim online aktivnostima, ali se i vesele offline aktivnostima i upoznavanju i druženju s europskim prijateljima.