prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ mobilnost u Finskoj

Učenici Osnovne škole Sveti Petar Orehovec bili na Erasmus+ mobilnosti u Finskoj.

Škola Kastelli u finskom gradu Oulu bila je domaćin prve mobilnosti u sklopu Erasmus+ KA229 projekta “S.O.S. – Strenghten online security. U Finskoj su od 14. do 18. ožujka 2022. godine uz učenike škole bili su  još i učenici iz partnerskih škola iz Poljske, Portugala, Rumunjske i Španjolske (koordinator projekta). Tema ove mobilnosti bila je cyberbullying te su sudionici mobilnosti predstavljali svoje kampanje protiv nasilja na internetu. Uz plakate, stripove i prezentacije  predstavili su i filmove (jedan od primjera: Bostonov poučak). Rumunjski tim predstavio je i videozapis plesne predstave kojom su željeli potaknuti učenike svoje škole na promišljanje o nasilju na internetu.

Erasmus mobilnost Finska - 2022

 

U vrijeme kad su učenici istraživali zabavne i manje poznate podatke o svojim državama, učiteljima je predstavljen projekt “Safety Skil Education“. U školama u gradu Oulu taj projekt razvijaju od 2019. godine, a u kurikulumu škola zastupljen je s 18 sati tijekom školske godine. Projekt osim smanjivanja nasilja na internetu ima za cilj i smanjiti seksualne zločine, podučiti učenike i njihove obitelji medijskoj pismenosti i sigurnosnim vještinama, spriječiti recidive i rehabilitirati mlade počinitelje nasilja na internetu i seksualnih prijestupa. Napomenuli su da će taj projekt, koji se zasad provodi samo u školama grada Oulua, od  2025. biti sastavni dio kurikuluma svih finskih škola. U sklopu spomenutog projekta pripremili  su tiskane materijale za učitelje te su educirali jednog do dva učitelja iz svake škole koji obučavaju ostale učitelje u svojoj školi. Svi materijali mogu se preuzeti s mrežne stranice projekta, a planiraju ih prevesti i na engleski jezik. Domaćini su prezentirali i aplikaciju Somebuddy.com razvijenu s ciljem zaštite i pružanje prve pomoći žrtvama cyberbullyinga i uznemiravanja na internetu.

Za vrijeme mobilnosti imali su prilike upoznati i njihov obrazovni sustav. Osnovna škola u Finskoj traje devet godina, a tijekom osnovnog obrazovanja Finci veliku važnost pridaju praktičnim vještinama. Finski učenici obavezno uče kuhati (kuhanje je obavezno u sedmom razredu, u 6. i 8. razredu taj predmet mogu birati kao izborni), prati rublje, šivati i plesti. Također uče obrađivati drvo i metal i za te aktivnosti imaju izvrsno opremljene specijalizirane radionice. Sve potrebne materijale od kojih izrađuju različite predmete ili kuhaju osigurava škola kao i knjige te sav ostali pribor.Škola Kastelli u gradu Oulu u Finskoj

Škola Kastelli ima jednu od najsuvremenijih školskih zgrada u Oulu i sastavni je dio društvenog centra grada Oulua koji se prostire na površini od 24 000 četvornih metara. Ravnatelj škole Timo Salmi proveo nas je kroz cijeli centar koji je izgrađen 2014. sredstvima javno privatnog partnerstva. Izgradnja je koštala 42 milijuna eura, a grad Oulu postat će vlasnik zgrade nakon 25 godina.

Tijekom mobilnosti našlo se i nešto vremena za sportske i kulturne aktivnosti te je za sudionike mobilnosti organizirano skijanje na školskoj skijaškoj stazi. Učenici su posjetili muzej Oulua, selo Djeda Mraza u gradu Rovaniemiju te Arktički znanstveni centar i muzej koji na interaktivni način prikazuje nekadašnji i današnji život na Sjevernom polu.