prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus mobilnosti: spoj učenja i prijateljstva

Od 20. do 24. svibnja 2024. godine, Osnovna škola Bršljin u Novom mestu-Slovenija bila je domaćin učiteljicama i učenicima iz Hrvatske, točnije iz OŠ Bedekovčina. Ovaj posjet organiziran je u sklopu Erasmus+ projekta (Akreditacija), omogućujući razmjenu iskustava i kultura između dvije susjedne zemlje.

Prvi dan započeo je svečanim dočekom za goste iz Hrvatske. Učenici i učiteljice su prisustvovali kratkoj aktivnosti upoznavanja i obilasku škole. Nakon toga, hrvatski učenici sudjelovali su u nastavi prirodoslovlja i tehnike zajedno sa slovenskim učenicima iz 4. a razreda. Također, održana je prezentacija o Sloveniji te su organizirane razne aktivnosti  kako bi se gosti osjećali dobrodošlo. Hrvatske učiteljice su aktivno sudjelovale u nastavi, prateći rad i metode slovenskih kolega, te su razmjenjivale iskustva i ideje za unapređenje nastave.

Drugi dan bio je posvećen fizičkim aktivnostima i istraživanju prirodnih ljepota Novog mesta. Učenici su zajedno sa slovenskim kolegama išli na športski dan te prošetali novomeškim mostovima. Nakon ručka, posjetili su školsku knjižnicu gdje su se upoznali s radom i sadržajem biblioteke. Hrvatske učiteljice su iskoristile priliku za dodatno upoznavanje sa slovenskim obrazovnim sustavom te su prisustvovale raznim radionicama i stručnim sastancima.

Nakon aktivnosti u Bršljinu, učenici i učiteljice su posjetili Ljubljanu i “Kuću eksperimenta”. Tamo su učenici imali priliku uživo primjenjivati teorijska znanja putem raznih eksperimenata, što je bilo izuzetno edukativno i zabavno iskustvo za sve sudionike.

Srijeda je bila ispunjena raznovrsnim nastavnim aktivnostima. Učenici su sudjelovali na satima prirodoslovlja, biologije, likovne umjetnosti i tehnike. Posebna pažnja posvećena je zajedničkom radu i učenju, gdje su hrvatski i slovenski učenici zajedno sudjelovali u različitim nastavnim aktivnostima. Večer je završena koncertom “Sonce pomladi” i izložbom likovnih radova učenika, što je dodatno obogatilo kulturnu razmjenu. Hrvatske učiteljice su se uključile u pripreme i realizaciju tih događaja, pomažući u organizaciji i pridonoseći svojim iskustvom.

Četvrti dan bio je posvećen prezentacijama i povijesnim temama. Učenici su predstavili svoje škole putem PowerPoint prezentacija na engleskom jeziku. Nakon prezentacija, sudjelovali su na satima kemije, povijesti i matematike. Poslijepodne je organiziran vođeni obilazak Novog mesta, gdje su učenici imali priliku upoznati se s povijesnim znamenitostima grada. Hrvatske učiteljice su sudjelovale u vođenju prezentacija i aktivno pratile nastavu, diskutirajući o sličnostima i razlikama u obrazovnim praksama.

Zadnji dan boravka započeo je aktivnostima u prirodi, poznatim kao “gozdna pedagogika/šumska pedagogija”, namijenjenim učenicima 1. razreda. Nakon pauze za užinu, održan je završni sastanak i evaluacija Erasmus tjedna. Svi sudionici su izrazili svoje dojmove i zadovoljstvo bogatim programom te su se oprostili uz ručak. Hrvatske učiteljice su sudjelovale u evaluaciji, razmjenjujući povratne informacije i prijedloge za buduće suradnje.

Posjet učiteljica i učenika iz Hrvatske bila je iznimno uspješan, omogućivši učenicima i učiteljima razmjenu znanja i iskustava, te produbljivanje prijateljskih veza između dviju škola. Hrvatske učiteljice su aktivno sudjelovale u nastavi i dodatnim aktivnostima, doprinoseći svojim iskustvom i idejama. Ovaj Erasmus+ projekt dokazao je važnost međunarodne suradnje u obrazovanju i kulturnoj razmjeni, obogaćujući sve sudionike novim spoznajama i doživljajima.