prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ My passion – my future: Projektni sastanak u Španjolskoj

Ove je školske godine Osnovna škola „Antun Gustav Matoš“ Vinkovci prvi put uključena u Erasmus+ projekt koji je dio Erasmus+ programa Ključne aktivnosti 2 (suradnja među školama za inovacije i razmjenu dobre prakse). 

Ciljevi su projekta  podizanje motivacije kod učenika za učenjem engleskog jezika i pomaganje u izgradnji povjerenja u njihove jezične sposobnosti, poticanje učenika i učitelja na korištenje moderne informacijske i komunikacijske tehnologije, uključujući platforme e-učenja za rad i suradnju na internetu – sustavno raditi na digitalnom opismenjavanju i poboljšanje ugleda i kvalitete nastave u školama kroz profesionalni razvoj učitelja i razmjenu iskustava obrazovanja temeljem zadaća projekta.

U okviru projektnih aktivnosti održan je  prvi projektni sastanak u studenome 2017. godine u Heraklionu u Grčkoj na kojem su se koordinatori međusobno upoznali, predstavili svoje škole, gradove i države, izvijestili o ostvarenim projektnim zadatcima i dogovorili nadolazeće. Upoznali su 37 Dimotiko Sxoleio Irakleiou Kritis, članove kolektiva i dio bogate povijesti grada.

Škola CEIP Reino de Murcia iz Španjolske bila je domaćin drugog projektnog sastanka na kojem su sudjelovali učenici i učitelji iz Poljske, Grčke, Španjolske i Hrvatske. Aktivnosti učenja, poučavanja i implementacije sadržaja trajale su od 3. do 10. ožujka 2018. godine. Osnovnu školu „ Antun Gustav Matoš“ predstavljali su učenici petog razreda Karlo Kampić, Lovro Katičić, Domagoj Suhić i Leon Udarović. U pratnji učenika bile su učiteljice Ksenija Jurišić, Marijana Matorić, Ozrenka Meštrović i koordinatorica Ivana Grgljanić. Ovakva vrsta sastanaka namijenjena je predstavljanju ostvarenih projektnih aktivnosti, boljem upoznavanju partnerske škole te usvajanju kulturoloških sadržaja.

Sudionici iz naše škole su na ovom sastanku predstavili prvi broj časopisa E+ vijesti koji je besplatno podijeljen učenicima, učiteljima i lokalnoj zajednici i izložili fotografije na međunarodnoj izložbi “Moja škola”. Na Twinspaceuu su objavljeni hobiji učenika i filmovi koji su izrađeni u Movie makeru. Učenik Lovro Katičić, na priredbi dobrodošlice, predstavio  je svoj hobi, sviranje gitare, a svi učenici i učitelji su otplesali grčki ples Syrtaki. 

U aktivnostima učenja / podučavanja / osposobljavanja sudjelovali smo  na satima provedenim pomoću CLIL metode, satima engleskog jezika uz izvorne govornike, međunarodnom natjecanju u matematici, natjecanju u sportu. Učitelji su nazočili satima engleskog jezika, predavanju o Web 2.0 alatima, tečaju španjolskog jezika, predavanju o posebnostima rada u razredu te inovativnim projektima i predavanju o tehnikama poučavanja izgovora engleskog jezika.

Tijekom tjedna, osim ostvarivanja projektnih zadataka, međusobno smo se družili, razmjenjivali iskustva i prijateljstva. Murcia je velik grad, ali se sustavno brine o odgoju mladih, u što smo se uvjerili na prijemu kod gradonačelnika. Iako je imao puno obveza odvojio je vrijeme za nas, a kao uspomenu na to druženje poklonio je svakoj školi Povelju grada.

Naši domaćini osigurali su  i različite aktivnosti za učenike. Ovo je prilika za zahvaliti se obiteljima koje su primile našu djecu  jer je boravak s njima obogatio naše učenike. Svi su bili izuzetno susretljivi i brižni. Naša su djeca izjavila da su se osjećala kao kod kuće.

Učenici su razgledavali grad domaćina, Murciju, a vodič je na engleskom jeziku predstavio znamenitosti i posebnosti njihovog mjesta. Učenici su samostalno pratili njegova izlaganja pokazujući visoku razinu komunikacijskih kompetencija. Zadnji dan obišli smo  Cartagenu  i tako ostvarili dio programa iz tematskoga područja Osobni identitet, kulturni identiteti i međukulturni dijalog (Međukulturna dimenzija GOO).

Dojmovi su nakon ove mobilnosti pozitivni. Upoznali smo učenike i učitelje iz partnerskih škola, stekli nove prijatelje i  unaprijedili svoje komunikacijske kompetencije. Ovaj je sastanak prvi u ovoj godini, sljedeći planirani je u Poljskoj gdje ćemo upoznati školu glavne koordinatorice.