prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ projekt “2 u 1, zajedno u Irsku”

Učenici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovara obavljaju zadnje pripreme za Erasmus+ mobilnost u Irsku. Dio je to projekta “2 u 1, zajedno u Irsku”.

U projektu sudjeluju učenici programa komercijalist i prodavač. U pratnji dva nastavnika putuje 14 učenika. Bit će smješteni dvadesetak kilometara južno od Dublina, u obalnom gradu Bray, u sjevernom okrugu Wicklow u Irskoj. Tamo će boraviti od 23. travnja do 7. svibnja 2022. godine. Projekt se odvija u okviru Ključne aktivnosti 1, područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Vrijednost projekta je 42.147,00 EUR.

Pripreme za mobilnostNakon svih razgovora, uputa i dogovora obavljene su i zadnje pripreme. Održani su roditeljski sastanci. Bila je to prilika da čuju sve potrebne informacije. Predstavljena je i partnerska organizacija Martello Training. Učenici i roditelji su saznali puno o tome što ih čeka u Irskoj, ali i o letu avionom koji će neki prvi prut doživjeti.

Učenicima sudionicima projekta pokriveni su svi troškovi mobilnosti koji uključuju: troškove putovanja (autobus i avion), troškove organizacije i provedbe stručne prakse, troškovi života u Irskoj (smještaj, prehrana, džeparac…). Na kraju če dobiti i potvrdu o završenoj stručnoj praksi i edukaciji u trajanju od 80 sati. Za vrijeme mobilnosti bit će smješteni u obiteljima. Učenici sudionici izabrani su putem javnog natječaja koji je obuhvatio i razgovor na engleskom jeziku. Tijekom pripreme i provedbe projekta izabrani učenici imaju obavezu sudjelovati u svim aktivnostima projekta. Nastavnici u pratnji također su izabrani putem javnog natječaja.

Tijekom proteklih mjeseci važno je bilo dobro pripremiti učenike kako bi sa što manje straha i neizvjesnosti krenuli u ovu avanturu. Prve pripreme, one pedagoško-psihološke odradila je pedagoginja Ornela Malogorski, Jurica Korade odradio je jezične i kulturološke pripreme, a strukovne pripreme Dario Elijaš.

Voditeljica projekta je ravnateljica Nataša Vibiral, koordinator Jurica Korade, a projektni tim čine Dario Elijaš, Ornela Malogorski, Spomenka Bohaček, Zoran Atlija i Tomislav Cug. Svima žele sretan put, vesele se prvim dojmovima, novim učenjima i iskustvu koje će steći te se sigurno vratiti bogatiji i spremniji za nove životne izazove. S obzirom na to da je škola dobitnica Erasmus akreditacije ponosni su što im je omogućen lakši pristup novim Erasmus + projektima i već pripremaju neke nove projekte.