prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

ERASMUS+ projekt „Everything starts with health“

Erasmus+ projekt u kojemu kao škola partner sudjeluje Osnovna škola Trnjanska iz Zagreba s koordinatoricom učiteljicom Petrom Crnjević Trstenjak uz pomoć projektnog tima škole koji broji 8 članova.

Projekt je započeo u rujnu 2023. godine, a traje do kraja ožujka 2025. godine. Osnovni ciljevi projekta su uključiti zdravu prehranu u školski kurikulum i usvojiti načine kako se boriti protiv prekomjerne težine i pretilosti.

U sklopu prve mobilnosti koja se održala na Kreti u Grčkoj krajem listopada 2023. učiteljice razredne nastave posjetile su školu domaćina gdje im je nutricionist objasnio što je mediteranska prehrana i kako je možemo uključiti u jelovnike škola. Tijekom mobilnosti zajednički su izradili upitnik o pripadnosti modelu mediteranske prehrane koji su kasnije učenici rješavali. Nutricionist je objasnio kako bi trebali izgledati tanjuri prilikom doručka, ručka i večere. Učenici su pokazali kako se oni hrane. Posjetili su i nekoliko osnovnih škola i upoznali se s njihovim načinom prehrane.

Druga mobilnost održala se krajem veljače 2024. u Izmiru u Turskoj. Učenici su pripremili slogane vezane za zdravu hranu koje su zajednički povezali u brošuru. Nakon istraživanja o dobrobiti voća i povrća učenici su pomoću alata Chaterpix izradili videozapis o istoj temi. U Turskoj su upoznali njihove prehrambene običaje. Posjetili su vrtić i nekoliko osnovnih škola gdje su se upoznali s jelovnicima i zdravom prehranom koju nude djeci.

Sudjelovanjem u ovom Erasmus+ projektu učenici i učitelji su znatno obogatili svoja znanja te se podigla svijest o utjecaju hrane na zdravlje pojedinca.