prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ projekt “Media Smart Citizens of Future” u Zaprešiću

Učenici i nastavnici Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića, su u sklopu Erasmus+ KA 229 projekta “Media Smart Citizens of Future” organizirali mobilnost pod nazivom “Differntiating the media&amp: Creating Media Content”.

U projektu, koji traje dvije godine, sudjeluju predstavnici iz pet zemalja: Hrvatske, Italije Litve, Portugala i Turske. U sklopu teme medijske pismenosti, partneri su se bavili vrstama medija (Differentiating the media) te su i sami stvarali medijski sadržaj (Creating Media Content).

Krajem travnja (od 25. do 29. travnja) učenici i nastavnici škole bili su domaćini u sklopu svog petog projekta. Teme mobilnosti u Hrvatskoj bile su “Differentiating the media” i “Creating media content”. Dvadeset jedan učenik i osam nastavnika iz četiri zemalje: Litve, Italije, Portugala i Turske, zajedno s domaćinima iz Hrvatske, učili su o medijima, analizirali različite vrste medijskih sadržaja te na kraju i sami kreirali iste. U svim su radionicama i na terenskoj nastavi korištene inovativne metode poučavanja – igrifikacija, projektna nastava, suradničko i istraživačko učenje.

Mobilnost su učenici i nastavnici započeli aktivnošću “This is Us” u skolopu koje su svi sudionici predstavili svoju zemlju nakon čega je slijedio i kviz s čokoladnim nagradama. U nastavku su učenici sudjelovali na radionicama o jeziku i karikaturama u medijima kao i radionici o glagoljicu u kojoj su se učenici pobliže upoznali učeći pisati glagoljicu (“Multilingualism in media literacy”, “Caricature as a medium”, “Glagoljica workshop – getting to know each other”). Do kraja mobilnosti bavili su se vrstama medija, analizirali medijske sadržaja te kreirali iste (“Differentiating the Media”, “Structural Differentiation in Social Media”, “Creating Media Content”, “Break your own news!”). Što su sve učenici izradili, može se vidjeti na Thinglinku Media Smart Citizens of Future. U sklopu mobilnosti učenici su posjetili i TV Zapad kao i radio ZFM gdje su iz prve ruke vidjeli i isprobali kako nastaju TV i radio sadržaji.

Učenici i nastavnici su također sudjelovali i u aktivnosti plogging kao dijelu eTwinning projekata #mojkrajija i zajedničkog eTwinning projekta “Chocolate – to eat or not to eat”. Erasmus+ projekt pružio im je iznimnu priliku povezati i eTwinning projekt na kojem surađuju s istim partnerima.

Iako su dani bili ispunjeni marljivim radom učenika i nastavnika, pronašli su vremena i za druženje i zabavu. Gosti, a i domaćini, (ponovo) su upoznali Zaprešić i Zagreb kroz aktivnost city-rally te posjetili Muzej iluzija i Muzej čokolade uz stručno vođenje. Jedan su cijeli dan proveli na Plitvičkim jezerima koja su oduševila goste unatoč kišnom vremenu. Pet dana mobilnosti prošlo je jako brzo. Ova im je mobilnost donijela nova iskustva i prijateljstva koja će trajati cijeli život. Pozivaju na listanje Croatian Mobility eBook i vesele se sljedećoj mobilnosti u Ortoni u Italiji.