prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus projekt “Migrations” u OŠ Ivana Mažuranića

Osnovna je škola Ivana Mažuranića (Vinkovci) od ove školske godine jedna od osam partnerskih škola u projektu Migrations. Ostali su partneri škole iz Buzaua (Rumunjska), Volsa (Austrija), Hilpoltsteina (Njemačka), Stockholma (Švedska), Palerma (Italija), Igualade (Španjolska) i Canakkalea (Turska). Projekt će se baviti problematikom migracija nekad i sad, njihovim uzrocima i posljedicama.

Osnovna je škola Ivana Mažuranića (Vinkovci) od ove školske godine jedna od osam partnerskih škola u projektu Migrations. Ostali partneri su škole iz Buzaua (Rumunjska), Volsa (Austrija), Hilpoltsteina (Njemačka), Stockholma (Švedska), Palerma (Italija), Igualade (Španjolska) i Canakkalea (Turska). Projekt će se baviti problematikom migracija nekad i sad, njihovim uzrocima i posljedicama. Kroz niz aktivnosti učenici će bolje upoznati zemljopisne, povijesne i kulturne prilike u zemljama iz kojih dolaze suvremeni migranti, bolje će razumijeti europske kulturne vrijednosti, razvijati kulturu prihvaćanja i uvažavanja različitosti, razvijati vještine komuniciranja hrvatskim i engleskim jezikom, razvijat će i vještine korištenja računalom proizvodeći pri tom različite vrste sadržaja, a šestero će učenika dobiti priliku otputovati u Njemačku ili Italiju kako bi sudjelovali na projektnim aktivnostima učenja, podučavanja i osposobljavanja. Projekt traje dvije godine (od rujan 2016. do kolovoz 2018. godine) i tijekom tog će razdoblja učenici moći sudjelovati u različitim vrstama projektnih aktivnosti (kvizovi, likovni natječaji, izrada brošure, priprema hrane, pisanje, snimanje video uradaka, osmišljavanje digitalnih obrazovnih sadržaja, osmišljavanje slogana, gledanje filmova, čitanje knjiga, sudjelovanje na okruglom stolu, debatiranje).

Projekt je dio Erasmus + programa (točnije Ključne aktivnosti 2 – suradnja među školama za inovacije i razmjenu dobre prakse) koji je najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. U Hrvatskoj program provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Do sada su od projektnih aktivnosti provedene aktivnosti upoznavanja učenika, učitelja i roditelja te lokalne zajednice s projektom kroz uređenje školskog panoa, prezentacije na satima razrednika, internetske stranice škole i lokalne novine; u tijeku je ispunjavanje online ankete kojom se ispituju očekivanja učenika i roditelja te njihova zainteresiranost za sudjelovanje u projektu; nekolicina učenika predvođena nastavnicom likovne kulture osmišljava logo projekta – najbolji radovi OŠ Ivana Mažuranića otputovat će na projektni sastanak u Rumunjsko gdje će se donijeti konačna odluka o logu projekta, a prije sredinom listopada održano je i predavanje o medijima, točnije novinama, kojim se skupina učenika prisjetila svega što znaju o novinskim tekstovima, ali i proširila svoje znanje novim spoznajama kako bi kroz sljedećih godinu dana u suradnji s Gradskom knjižnicom Vinkovci kritički čitali novinske tekstove čija su tema migracijski procesi. 

Osim na stranicama naše škole, realizacija bloga se može pratiti na blogu https://eumigrations.blogspot.hr/ koji će redovito biti ažuriran s projektnim aktivnostima.