prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ projekt “STEAM and Robotics: a new learning approach”

U razdoblju od 29. studenog do 3. prosinca 2021. godine u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić održana je druga mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta “STEAM and Robotics: a new learning approach”.

Bili su domaćini učenicima i nastavnicima iz Bugarske, Grčke, Italije i Litve. Sveukupno suo ugostili 20 učenika i devet nastavnika. Tema ove mobilnosti bila je “STEAM with Robotics” pa su i aktivnosti bile tematski organizirane. Prvi dan nakon ceremonije otvaranja na kojem su nastupali učenici škole s izvođenjem Ode radosti te plesnom točkom i pjevanjem, ravnatelj se obratio gostima, upoznao ih s osnovim informacijama o gradu Zaprešiću, školi i značaju ovog projekta te svečano otvorio događaj. Prvi dan je organizirana interkulturalna radionica s ciljem razvijanja timskog duha te boljem upoznavanju učenika. Zatim su organizirane radionice programiranja Arduino i Webots. Za to vrijeme nastavnici su upoznati s informacijama o školi i održali radionicu o izazovima nastavnika u 21. stoljeću.  Drugi dan, gosti su proveli zajedno s učenicima i nastavnicima u Zagrebu. Prvo su posjetili Tehnički muzej Nikola Tesla gdje je za njih bila organizirana i radionica na engleskom jeziku, a nakon toga su u internacionalnim grupama istraživali Zagreb uz zadatke koje su pri tome trebali ispuniti. Slikati se i snimati na određenim mjestima. Zatim je slijedio ručak, posjet Muzeju čokolade i Muzeju Iluzija. U srijedu je organiziran izlet u Rijeku, koji je uključivao osim kulturno-turističkog razgledavanja Rijeke i posjet Astronomskom centru te Peek&Pooke muzeju kompjutera.

Četvrtak i petak su bili rezervirani za radionice u školi, kako za učenike, tako i za nastavnike. Učenici su se okušali u programiranju s Bee Botsima i Mindstorm robotima, dok su nastavnici produbljivali svoje znanje o radu na TwinSpaceu te su im predstavljeni primjeri dobre prakse Projektne nastave iz STEAM područja koje je naša škola provodila prijašnih godina. Zadnji dan su učenici uređivali videouratke u programu Premier pro s materijalima prikupljenim prethodnih dana, a posebno s aktivnosti city rallyja po Zagrebu. Nakon toga su imali prezentaciju kreativnih rezultata. Zadnja aktivnost je bila zajednička; učenici i nastavnici su izrađivali makete raketa koje su potom lansirali sa školskog igrališta. Prije završne ceremonije podjele potvrda o sudjelovanju, učenici i nastavnici su ispunili evaluaciju, koja je pokazala da su vrlo zadovoljni organizacijom domaćinstva te kvalitetom provedenih radionica. U petak navečer za nastavnike je organizirana svečana večera, a u učenici su imali na raspolaganju školsku višenamjensku dvoranu za druženje uz pjesmu i ples.