prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ tim OŠ Sveti Petar Orehovec posjetio EU parlament

U društvu Erasmus+ timova  iz Grčke, Italije, Njemačke i Španjolske pet učenica OŠ Sveti Petar Orehovec posjetilo je Europski parlament u Brusselsu gdje su razgovarale s zastupnikom Toninom Piculom.

U glavnom gradu Belgije orehovečke učenice boravile su  od 27. do 29. travnja, a dva dana prije posjete središtu europske demokracije boravile su Njemačkoj. Tamo su ih ugostili učenici škole Gemeinschaftsschule iz grada Sachsenheima.

Ta njemačka škola  partner je OŠ Sveti Petar Orehovec u Erasmus+ projektu “Misli održivo” dok sa školama iz Grčke, Italije i Španjolske surađuju kroz istoimeni eTwinning projekt. U Sachsenheimu su se  timovi međusobno upoznali i predstavili održive aktivnosti koje su provodili u svojim školama tijekom ove školske godine.

U školi njemačkih domaćina upriličen je i razgovor s Holgerom Albrichom, gradonačelnikom Sachsenheima i Tayfun Tokom, zastupnikom Zelene stranke u Njemačkom parlamentu. Svi Erasmus+ timovi  razgledali su zajedno  i obližnji grad Stuttgart. Poseban doživljaj bila je posjeta  Muzeju Mercedesa gdje su nastale brojne fotografije uz atraktivne modele Mercedesa iz različitih razdoblja.

 Snimali razgovore sa zastupnicima  za podcast Erasmus projekta “Misli održivo”

 Druženja Erasmus+ timova od srijede su nastavljena u Brusselesu gdje je im je glavni zadatak bio razgovarati s nekim od zastupnika svoje zemlje u EU parlamentu. Hrvatski tim dogovorio je razgovor s  zastupnikom Toninom Piculom. Razgovor je trajao više od 40 minuta, a za to vrijeme učenice su mu postavile niz pitanja o održivosti i funkcioniranju EU. Od njegovih odgovora učenice će uskoro pripremiti kratki radijski prilog za zajednički podcast projekta “Misli održivo”, a za ovaj članak izdvajamo odgovor zastupnika Picule o programu Erasmus+.

“Mislim da je program Erasmus+ jedan od najvećih postignuća unutar EU. To je investicija u mlade ljude, ulaganje u obrazovanje, u vlastite građane koji će danas sutra odlučivati o važnim stvarima u EU. Posebno je važno što Erasmus+ omogućava da u završnoj fazi obrazovanja mladi mogu otići studirati u bilo koju zemlju unutar EU i to pod istim uvjetima kao i domaći studenti” rekao je zastupnik Picula, dometnuvši da to mlade čini konkurentnim na tržištu rada EU.

Zaustavite rat u Ukrajini

 U zgradi EU parlamenta Erasmus+ timovi boravili su i prilikom posjeta  EU Parlamentariju gdje se na interaktivni način može doznati kako funkcionira Parlament, tko su zastupnici u parlamentu, kako se donosi zakonodavstvo i koje su posljednje važne odluke iz EU parlamenta. Na interaktivnim pločama u Parlamentariju posjetitelji mogu napisati  svoje poruke, a orehovečke učenice odlučile su napisati poruku da žele da se završi rat u Ukrajini.

Mnoštvo činjenica o nastanku EU, inicijatorima osnivanja EU, zajedničkom tržištu, ostalim institucijama EU učenici su doznali  prilikom posjete Kući europske povijesti. Taj muzej prostire se na čak 6 katova i nalazi se blizu  zgrade EU parlamenta.

Dok su zgradu EU parlamenta Erasmus+ timovi posjetili dva puta, prolazeći pri tom svaki puta postupak pregleda kao  na aerodromu, zgradu EU komisije i ostale važne istitucije  EU vidjeli su samo izvana u organiziranom razgledanju grada s Michaelom Krumbom. On u EU parlamentu radi kao predstavnik njemačke pokrajine Baden-Württemberg i bavi se obrazovanjem. Krumb je učenicima između ostalog rekao kako u EU parlamentu i drugim institucijama EU u Brusselsu radi oko 50.000 ljudi.  “No zbog  interesa za EU teme u Brusselsu se nalaze i predstavništva brojnih tvrtki te različitih nevladinih udruga.  S njima se broj ljudi koji se u Brusselsu nalaze zbog EU politike penje na oko 120.000 tisuća” istaknuo je  Krumb.

Suradnja škola iz pet zemalja ne završava nakon posjete europskim institucijama jer predstoji još izrada podcasta, a partneri su već dogovorili i nastavak suradnje iduće školske godine. Nova zajednička tema bit će ljudska prava.