prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ u doba Covida: virtualna razmjena učenika i e-čestitki

Novo normalno u ovoj školskoj godini donijelo je u III. osnovnoj školi Čakovec provođenje Erasmus+ projekta na novo normalan način. Kada već ne mogu nastaviti s redovnim aktivnostima i mobilnostima, s partnerima iz Španjolske i Švedske, ostvaruju virtualnu razmjenu učenika.

Učenici predmetne nastave imaju priliku dobrovoljno se uključiti u razmjenu e-poruka, videozapisa, čestitki i internetskih razgovora sa stvarnim virtualnim prijateljem. O načinu života vršnjaka u doba pandemije uzrokovane koronavirusom doznaju iz prve ruke.

Autorice ističu da se život svima promijenio, da učenici jedni druge podupiru i najbolje razumiju. U doba kada postoji osjećaj odsječenosti od ostatka svijeta, kada ljudi čeznu za starim načinom života, a mnoge do jučer normalne aktivnosti su uskraćene, može utjecati na psihofizičko zdravlje djece. Podrška stvarnih virtualnih prijatelja od velike je važnosti. I još vježbaju engleski jezik na opušten način uz podršku učiteljica Engleskog jezika Klaudine Mumić i Dijane Oreški Vidović. Uoči Božića, učenici petog razreda su kreirali e-čestitke za svoje e-prijatelje. Na satu Engleskog, s učiteljicom Dijanom kreirali su tekst, a potom na satu Informatike s učiteljicom Natašom Boj naučili kreirati svoju e-čestitku.

E-čestitke možda neće moći u potpunosti zamijeniti pravu papirnatu čestitku, no ovaj put su se učenici uvjerili da digitalno, u ovakvim uvjetima života, može biti dostojna zamjena. Erasmus+ projekt “Stay healthy and connected to the offline world” promiče postizanje ravnoteže između online i offline aktivnosti, koje nisu digitalne i koje bi trebale biti prvi odabir, no isto tako i kritično promišljanje u odnosu na situacije kada dati prednost virtualnim aktivnostima. Uvjeti pandemije, koje nitko nije mogao predvidjeti, jesu upravo jedna takva situacija.