prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Etnografska izložba

Petar Gladović, učenik 3. razreda kaštelanske Srednje škole Braća Radić, pripremio je i postavio etnografsku izložbu stotinjak starih predmeta iz privatne zbirke u Učeničkom domu Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić – Nehaj.

Povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u učeničkom domu postavljena je etnografska izložba. Autor izložbe je Petar Gladović, učenik trećeg razreda agroturističkih tehničara.

Od ranog djetinjstva Petra su zanimali narodni običaji i starine njegova zavičaja, Cetinske krajine. Uz pomoć obitelji, rodbine i prijatelja prije nekoliko godina počeo je sakupljati pa čak i kupovati stare predmete. Mnoge je pronašao u ruševnim kućama i spasio od zaborava i uništenja. Njegova zbirka u obiteljskoj kući u mjestu Karakašice sada obuhvaća oko 400 predmeta iz svih dijelova Hrvatske, a najviše iz Ravnih kotara i Cetinske krajine. Budući da tijekom školovanja boravi u učeničkom domu, dio svoje zbirke odlučio je izložiti u prostorima doma. AAutor izložbe Petar Gladović

Izložba obuhvaća stotinjak predmeta koji su se u davna vremena upotrebljavali u domaćinstvu i poljoprivredi. Tako možemo vidjeti bakre i peke za pripremu hrane te ćupove za pohranu (meda), otučene emajlirane potiće i pjate, drvene bukare, kućni tekstil, narodne nošnje, štofane šudare, vunene bičve, ruzinave pile, srpove, sikire i razni alat za obradu drva, no i ukrasne predmete poput starinske slike Čudotvorne gospe Sinjske, korisnu “Zingericu” pristiglu iz Amerike prije stotinjak godina, stari radioprijemnik… Usred zbirke našla se i baba Mare u starinskom “outfitu” koja podsjeća na sve naše bake i prabake “iz davnina”. U njenoj izradi, kao i u postavljanju izložbe, sudjelovale su članice kreativne grupe, učenice Marta Radonić, Mia Tošić i Gabrijela Spajić pod vodstvom prof. Benke Trošelj.

Svi su izloženi predmeti označeni brojevima te su postavljene liste gdje uz broj vidimo i njihov izvorni naziv. Mnoge predmete možemo prepoznati, a neke ćemo po prvi put vidjeti te naučiti nešto novo. Izložba je postavljena u dnevnom boravku Učeničkog doma, otvorena je za javnost i može se razgledati svakog dana od 8 do 22 sata do 21. listopada 2022. godine. Pozivaju sve zainteresirane koji su u blizini Kaštela, da svrate.